Topul greșelilor pe care le fac turiștii români în Budapesta

Publicat: 31 oct. 2024, 17:20, de Cristian Dogaru, în Turism , ? cititori
Topul greșelilor pe care le fac turiștii români în Budapesta

Mersul cu taxiul în dauna transportului public, cumpărăturile în Piața Mare-capcana clasică pentru turiști, evitarea spa-urilor pentru localnici, dezinteresul pentru împrejurimi.

Budapesta este una dintre cele mai accesibile destinații externe la care avem acces din România (zbouri low cost din București, Brașov, Târgu Mureș), atât din perspectiva costurilor cât și ca durată a deplasării (cu avionul zborul durează puțin peste o oră).

Odată ajuns în Budapesta, la o oră relativ decentă, primul impuls este să cauți un mijloc de transport cât mai accesibil ca preț. Cel mai vizibil este și cel mai neprofitabil-taxiurile private. Costurile pot sări bine de 50 de euro iar pentru a te limita la „doar” 30 euro ai putea alege variantele locale de ridesharing (Bolt, de pildă).

Cel mai ieftin și practic este să folosești însă transportul public, fie o combinație între autobuzul 200E și metrou (linia M3, de la stația Kobanya Kispest), fie direct cu autobuzul 100E până în centru. În ambele cazuri, faci cam o oră de la aeroport până în oraș.

Un bilet pe liniile urbane, autobuze, tramvaie și metrou în Budapesta costă 450 forinți (aproximativ 5,5 lei în bani românești) dar pentru autobuzul 100 E există un tarif mai mare, de 2.200 forinți. Aplicația BudapestGO dă o mare mână de ajutor în acest sens.

Mult mai avantajoase sunt însă abonamentele-unul de grup, cu maxim 5 persoane, costă 5.000 forinți pentru 24 ore (60 de lei) iar pentru o singură persoană, călătoriile nelimitate prin sistemul public de transport din capitala Ungariei costă 2500 forinți pe zi sau 5500 forinți pentru 3 zile.

Cine stă mai multe zile poate alege abonamentul cu călătorii nelimitate timp de 15 zile (5.950 forinți, echivalentul a 75 lei) sau abonamentul pe o lună (8950 forinți-112 lei).

Observați că biletul pentru o călătorie este mai scump decât în București, în schimb abonamentul lunar pentru mijloacele de transport de suprafață și metrou costă mai puțin la Budapesta.

Evitați capcanele pentru turiști

Great Market Hall din Budapesta (Vásárcsarnok), o piață tradițională care ne duce cu gândul la cum ar putea arăta Oborul nostru cu ceva operații estetice, este locul unde găsești produse tradiționale dar și unde poți lua masa. Fiind frecventată de turiști este și o veritabilă capcană pentru aceștia, prețurile fiind foarte piperate.

Cea mai mare și mai populară baie termală a Budapestei, Szécheny, este și cea mai scumpă și aglomerată. Cum turiții sunt majoritari aici, de-a lungul anilor au fost forțate prețurile biletelor de intrare destul de mult (10.500 forinți în zilele de lucru-130 de lei de persoană și 12.500 în weekend și sărbătorile legale). Aspectul bazinelor din exterior este foarte instagramabil, cu aerul lor art nouveau foarte bine popularizat, intrarea principală este la fel de impresionantă, cu statui și o cupolă uimitoare, dar bazinele din interior, 15 la număr, nu au mai nimic special, fiind cam toate la fel. Există și un loc pentru nudiști la una dintre piscinele interioare, deci atenție pe unde hoinăresc copiii din dotare (în mod normal accesul copiilor sub 14 ani nu este recomandat la băile termale dar la Szécheny am văzut cel mai  mare număr de copii din toate spa-urile ungurești).

Restul spa-urilor „istorice” din Budapesta, Rudas (baie turcească) și Gellért costă la fel de mult dar nu sunt la fel de aglomerate. La Rudas există zile separate pentru femei și bărbați și doar joia și în weekend cuplurile pot intra împreună iar Gellert este o operă de artă în sine, cu mozaicuri și statui care populează piscinele interioare.

Cine vede mai mult partea de tratament decât componenta turistică, poate vizita însă spa-uri la jumătate de preț (4.800-5000 forinți în zilele de lucru, 5.500 în weekend) precum Lukács sau Veli Bej (baie turcească).

La Lukács, tinerii sub 26 de ani au tarife reduse (3400 forinți). Veli Bej are chiar o politică de contracarare a aglomerației astfel încât nu pot intra simultan decât 80 de persoane iar vizitele sunt limitate la 3 ore (se plătește pentru timpul petrecut în plus).

Budapest card nu e cea mai bună afacere când nu ai chef de alergat

Cardul pentru turiști acoperă 24/48/72/96/120 ore și include o serie de intrări gratuite la anumite atracții turistice (printre care muzeele de Arte Frumoase, Galeria Națională și muzeul de istorie), discounturi la altele, inclusiv anumite restaurante, transport gratuit prin oraș, tur ghidat în engleză pentru 2 zile, o vizită la băile Lukacs și o croazieră de o oră pe Dunăre incluse.

Prețurile sunt de 39/53/69/87/96 euro. Dacă am aduna intrările la cele 3 muzee (biletele costă 5000-6000 forinți, adică 60-70 de lei), biletul la Lukács (60 lei), croaziera pe Dunăre (prețul pleacă de la 10 euro cumpărată separat), cardul ar fi o bună afacere, mai ales dacă reușim să le bifăm pe toate în 2 zile. Dar pentru asta trebuie ceva condiție fizică.

Împrejurimile Budapestei sunt la fel de ofertante

În aproximativ o oră se poate ajunge cu trenul sau metroul de suprafață în 3 orașele de pe Dunăre, foarte pitorești și interesante pentru turiștii dispuși să iasă din Budapesta (Szentendre, Esztergom, Vac).

Szentendre e o bijuterie, prin dimensiunile reduse și stilul arhitectonic tradițional, și e doar la 40 de minute distanță cu metroul ușor H5.

Esztergom, la 45 de kilometri de Budapesta pe care trenul îi face în 60 de minute,  orașul care a fost capitala Ungariei între secolele 10-13, are o catedrală imensă și un centru spa impresionant. În plus, se poate trece la pas podul peste Dunăre în Sturovo, orășel din Slovacia.

Gödollő, de asemenea ideal de bifat, la 30 de kilometri de Budapesta, are un palat impresionant, folosit ca reședință de vară de împăratul Franz Josef și soția sa Elisabeta (Sissi).

Cum Ungaria nu e mare, ai nevoie de 2-3 ore cu trenul pentru a ajunge la Sopron, Miskolc (are un spa construit într-o grotă naturală, foarte interesant), Eger, Sziged sau doar o oră pentru Győr astfel încât ar fi de unde să alegem pentru excursile de o zi, dacă timpul permite. Pentru a cumpăra bilete de tren descărcați aplicatia MAV.

Să mai spunem că pentru 2 obiective foarte căutate de turiști trebuie făcută rezervare din timp. Palatul Parlamentului, poate cel mai impresionant sediu al legislativului din lume, ar necesita o programare cu 2 săptămâni înainte pentru a evita cozile imense, iar la New York Cafe, cea mai frumoasă cafenea din lume la rândul său, ar trebui cel puțin o săptămână în avans pentru rezervare (și aici sunt cozi impresionante pe trotuar pentru cei fără rezervare-după ora 18 se intră însă doar cu rezervare)