Comisia Europeană pierde la CJUE, în fața Intel, 1,06 miliarde de euro. Amenda aplicată firmei din SUA a fost anulată

Publicat: 01 nov. 2024, 07:16, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Comisia Europeană pierde la CJUE, în fața Intel, 1,06 miliarde de euro. Amenda aplicată firmei din SUA a fost anulată

În mai 2009, Comisia Europeană a aplicat Intel, un producător de microprocesoare cu sediul în Statele Unite, o amendă de 1,06 miliarde de euro, pentru abuz de poziție dominantă.

Comisia Europeană a imputat Intel că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața microprocesoarelor x86, în special prin acordarea de reduceri de fidelitate clienților acesteia, precum și unui distribuitor de calculatoare de birou. În anul 2014, Tribunalul a respins în totalitate acțiunea formulată de Intel împotriva acestei decizii a Comisiei.
Sesizată cu un recurs formulat de Intel, Curtea de Justiție a anulat hotărârea Tribunalului UE și a trimis cauza
spre rejudecare. După trimiterea spre rejudecare, Tribunalul a anulat în parte decizia Comisiei și în totalitate amenda de 1,06 miliarde de euro.

Comisia Europeană a formulat recurs împotriva hotărârii Tribunalului în anul 2022.

CJUE respinge recursul CE, menținând măsura anulării amenzii aplicate Intel

În susținerea recursului, Comisia Europeană a arătat că, în cazul controlului exercitat de Tribunal asupra aprecierilor Comisiei referitoare la testul concurentului la fel de eficient (as efficient competitor test), ar fi fost viciat de neregularități de procedură, de erori de drept și de denaturarea elementelor de probă.

În hotărârea pronunțată, CJUE a respins însă toate motivele invocate de CE.

În ceea ce privește testul concurentului la fel de eficient, CJUE confirmă că Tribunalul are obligația de a examina toate argumentele care vizează repunerea în discuție a aprecierilor Comisiei și care pot conduce la invalidarea concluziilor la care aceasta a ajuns la finalul testului respectiv. Aceste argumente pot privi atât compatibilitatea aprecierilor Comisiei Europene cu principiile testului concurentului la fel de eficient, cât și valoarea probantă a elementelor de ordin factual pe care s-a întemeiat Comisia.

În plus, Curtea confirmă că Tribunalul nu are obligația să cerceteze dacă dispozitivul deciziei Comisiei ar
putea fi justificat pe baza unui raționament lipsit de erorile pe care acesta le-a constatat, atunci când raționamentul
respectiv nu este formulat în mod coerent în această decizie.