Nu toți judecătorii Curții Constituționale a Moldovei au susținut decizia de aprobare a rezultatelor referendumului

Publicat: 01 nov. 2024, 08:22, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Nu toți judecătorii Curții Constituționale a Moldovei au susținut decizia de aprobare a rezultatelor referendumului
A început votul în Republica Moldova. Șapte milioane de buletine în 6 limbi diferite

Doi judecători ai Curții Constituționale a Moldovei, Serghei Tsurkan și Vladimir Tsurkan, nu au fost pe deplin de acord cu decizia luată, de aprobare a rezultatelor referendumului din 20 octombrie.

Doi dintre cei șase judecători ai Curții Constituționale (CC) a Moldovei și-au exprimat o opinie disidentă cu privire la decizia de aprobare a rezultatelor referendumului din 20 octombrie, în care 50,35% dintre alegători au susținut amendamentele la Constituție în vederea aderării la UE.

„Curtea Constituțională a Moldovei a aprobat rezultatele referendumului european <…> Doi dintre cei șase judecători – Serghei Tsurcan și Vladimir Tsurcan – au emis o opinie disidentă”, a anunțat în cadrul ședinței, care a fost difuzată pe site-ul Curții Constituționale.

Judecătorii Curții Constituționale a Moldovei exprimă o opinie disidentă atunci când nu sunt de acord cu decizia luată.

Confirmarea integrării europene prin Decizia Curții Constituționale a Moldovei

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat oficial hotărârea Curții Constituționale de confirmare a rezultatelor referendumului prin care s-a consfințit integrarea europeană ca direcție politică a țării, arată Agerpres. Aceasta reprezintă un pas crucial pentru Republica Moldova, având în vedere aspirațiile europene ale cetățenilor și ale guvernului.

Mesajul Maiei Sandu: „O bătălie câștigată!”

Maia Sandu a transmis un mesaj pe Facebook, exprimându-și recunoștința față de cetățeni pentru participarea la referendum și sprijinul lor în această inițiativă.

„Curtea Constituțională a decis: integrarea europeană va fi introdusă în Constituție! Împreună am câștigat această bătălie”, a scris Sandu. Aceasta a subliniat importanța votului cetățenilor, fără de care această realizare nu ar fi fost posibilă. Sandu le-a cerut moldovenilor să participe în continuare la vot, menționând că obiectivul final este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030.

Detaliile referendumului constituțional

Referendumul din 20 octombrie a fost organizat după ce Curtea Constituțională a emis un aviz favorabil inițiativei de modificare a Constituției în sensul orientării clare a țării către Uniunea Europeană.

Potrivit președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, rezultatele au fost confirmate, cu o participare de peste 50% din alegătorii înscriși. La întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, 749.719 persoane au răspuns afirmativ, iar 739.155 s-au opus.

Modificările constituționale vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Constituția Republicii Moldova va fi republicată pentru a reflecta această nouă orientare strategică a țării, consolidând parcursul european și deschizând drumul către noi reforme și colaborări la nivel european.