BCE, care o are angajată pe fiica pro-rusului Stoianoglo, avertizează asupra atacurilor cibernetice ale Kremlinului

Publicat: 01 nov. 2024, 06:36, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
BCE, care o are angajată pe fiica pro-rusului Stoianoglo, avertizează asupra atacurilor cibernetice ale Kremlinului

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un avertisment către bănci să fie vigilente în fața atacurilor cibernetice din partea Rusiei și altor state autoritare. În mod surprinzător, această instituție europeană are angajată în echipa sa de tehnologie pentru supravegherea bancară pe Corina Stoianoglo, fiica unui candidat pro-rus la președinția Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.

Nu există indicii că fiica candidatului, Corina Stoianoglo, ar fi comis vreo încălcare a regulilor în cadrul activității sale, iar legislația UE în materie de muncă interzice discriminarea pe baza convingerilor politice. Cu toate acestea, poziția Corinei în cadrul echipei Suptech, care se ocupă de promovarea unei culturi digitale și dezvoltarea de noi instrumente și tehnologii pentru supraveghere bancară, atrage atenția asupra unei situații delicate. Corina și-a început activitatea în această funcție luna trecută, după un stagiu de un an în cadrul BCE, început în vara lui 2023.

Într-un context în care BCE avertizează că „mediul cibernetic a devenit mai ostil ca urmare a acțiunilor agresive ale statelor autoritare sau ale infractorilor cibernetici asociați acestora”, poziția Corinei Stoianoglo în acest domeniu sensibil ridică întrebări pentru unii observatori.

Pe parcursul campaniei tatălui său, Corina Stoianoglo nu a exprimat public convingeri anti-UE, dar l-a susținut, promovând angajamentele acestuia în domenii precum educația și permițând etichetarea sa în postările de campanie ale familiei. Recent, Corina a șters o postare pe LinkedIn în care apărea alături de președinta BCE, Christine Lagarde, la un eveniment intern, după ce mesajul a generat reacții semnificative, fiind perceput de unii ca un „potențial risc pentru integritatea și securitatea” BCE.

Potrivit publicației românești G4Media, Corina poate lucra la BCE datorită cetățeniei duble moldo-române pe care o deține împreună cu sora și tatăl său, un beneficiu care nu este accesibil moldovenilor fără cetățenie europeană.

Alegerile prezidențiale din Moldova, desfășurate pe 20 octombrie, au fost însoțite de un referendum privind aderarea la UE, care a fost câștigat la limită de tabăra pro-UE. Alexandr Stoianoglo a sprijinit un boicot al referendumului, organizat de partidele pro-ruse, și s-a clasat pe locul al doilea în primul tur al alegerilor, obținând 26,1% din voturi. El va concura în turul doi împotriva Maiei Sandu, actuala președintă, care a obținut 42%.

În fața acestor dezvăluiri, BCE a declarat că are „încredere deplină în verificările de securitate efectuate asupra angajaților săi” și a precizat că Corina Stoianoglo a fost angajată în 2023, cu un an înainte ca tatăl său să devină candidat la președinție. Totuși, la acea vreme, Alexandr Stoianoglo era deja suspendat din funcția de procuror general în urma unor acuzații de abuz de putere și corupție, pe care Maia Sandu l-a acuzat de protejarea oligarhilor implicați în acte de corupție masivă. Stoianoglo a respins acuzațiile ca fiind motivate politic și, deși a fost concediat oficial anul trecut, a fost achitat de acuzațiile de corupție la începutul acestui an. În plus, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că dreptul său la un proces echitabil a fost încălcat.

Corina Stoianoglo nu a comentat pe marginea acestei situații.