Potrivit Bloomberg, companiile din Ungaria și Slovacia sunt aproape de a semna un contract pentru furnizarea 12-14 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Azerbaidjan. În același timp, vor folosi aceeași rețea de conducte care transportă în prezent gazul rusesc prin Ucraina, către Uniunea Europeană.
Se observă că aceste livrări vor înlocui efectiv livrările pe care Europa le primește în prezent în temeiul acordului de tranzit. Contractul va trebui să includă un așa-numit acord de schimb între Azerbaidjan și Rusia, deoarece Azerbaidjanul nu are suficientă capacitate de export pentru a înlocui livrările existente.
OMV AG din Austria a declarat că și-a diversificat contractele de aprovizionare
Potrivit acordului comercial, compania energetică de stat azeră Socar va furniza gaze la Suja la granița ruso-ucraineană pentru compania maghiară MVM Zrt și Slovensky Plynarensky Priemysel AS din Slovacia îl vor prelua apoi și îl vor livra în Europa.
Jurnaliştii notează că orice tranzacţie comercială va necesita sprijin politic din partea autorităţilor ucrainene pentru a permite operatorului reţelei de gaze din ţară să rezerve capacitate.
OMV AG din Austria a declarat că și-a diversificat contractele de aprovizionare și că poate continua să furnizeze combustibil clienților săi chiar dacă livrările de gaz din Rusia sunt oprite.
„Acordul va însemna că Ucraina va continua să primească taxe de tranzit pentru utilizarea rețelei sale de conducte, care i-au adus țării aproximativ 800 de milioane de dolari pe an. Pentru Azerbaidjan, acordul întărește legăturile energetice cu Europa. Țara de la malul Mării Caspice furnizează deja gaze către opt țări de pe continent printr-o conductă, care trece prin Turcia”.
UE se bazează acum mai mult pe alte surse de gaze
Înainte de război, Gazprom a furnizat mai mult de o treime din gazul său Europei, dar de atunci regiunea a trecut la diversificarea aprovizionării. UE se bazează acum mai mult pe alte surse, printre care Norvegia, Africa de Nord, Azerbaidjan și gazul natural lichefiat de pe piața mondială.
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat recent că este posibil să nu mai existe tranzit de gaz rusesc prin teritoriul Ucrainei în 2025. În special, el a afirmat că rezervarea capacității pentru livrările de gaze din Federația Rusă prin Ucraina în 2025 ar fi trebuit să înceapă deja în iulie, astfel încât termenul limită a fost deja ratat.