Astronomii au observat unul dintre obiectele cu cea mai rapidă rotație observate vreodată în univers; steaua cu neutroni, numită „4U 1820-30”. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Danemarca au făcut această observație folosind date de la telescopul cu raze X NICER al NASA, instalat pe Stația Spațială Internațională, scrie Interesing Engineering.
Steaua cu neutroni face parte dintr-un „sistem stelar cu raze X binar” numit „4U 1820-30” și este situată în constelația Săgetătorului spre centrul galaxiei noastre. Ea se rotește în jurul axei sale de 716 ori pe secundă.
Telescopul cu raze X NICER al NASA este echipat cu tehnologie de urmărire a stelelor. Oamenii de știință au folosit această tehnologie când au întâlnit o stea neutronică în sistemul stelar 4U 1820-30. Ei și-au publicat concluziile într -o nouă lucrare din Astrophysical Journal.
Dr. Gaurava K. Jaisawal, care face parte din echipa internațională din spatele descoperirii, a explicat: „Am studiat exploziile termonucleare în acest sistem și apoi am descoperit oscilații remarcabile care sugerează că steaua neutronică se învârte în jurul axei sale centrale cu o uimitoare viteză de 716 ori pe secundă. Dacă observațiile viitoare confirmă acest lucru, steaua de neutroni 4U 1820-30 va fi una dintre cele mai rapide obiecte care se rotesc în univers și care este egalată doar de o altă stea neutronică numită PSR J1748-2446”.
Steaua cu neutroni este cel mai dens obiect cosmic observat
Până acum astronomii din întreaga lume au observat câteva mii de astfel de stele moarte, iar acestea sunt cele mai dense obiecte pe care oamenii de știință le-au observat vreodată. 4U 1820-30 are un diametru de doar 12 km, dar o masă de 1,4 ori mai mare decât masa Soarelui. Este situat la 26.000 de ani lumină de Pământ. Steaua însoțitoare este o stea albă care orbitează în jurul stelei neutronice la fiecare 11 minute.
Astronomii au reușit să determine viteza de rotație a stelei cu neutroni 4U 1820-30 datorită erupțiilor cu raze X termonucleare. Ele apar atunci când o stea neutronică trage suficient material departe de o stea albă cu gravitația sa puternică. Odată ce se acumulează suficient din acest material, provoacă o explozie puternică.
Profesorul asociat Jerome Schenewez a explicat: „În timpul acestor erupții, steaua cu neutroni devine de 100.000 de ori mai strălucitoare decât Soarele, eliberând cantități enorme de energie”.
Se spune că una dintre exploziile de raze X termonucleare observate de NICER ar fi arătat o semnătură cunoscută sub numele de „oscilații de explozie termonucleare” care au loc la o frecvență de 716 Hz. Acest lucru a permis oamenilor de știință care studiază rămășița stelară densă să-i determine viteza de rotație incredibilă.