Donald Trump dezlănțuit: Într-un interviu cu Tucker Carlson susține că a „distrus Nord Stream 2”. Și nu s-a oprit aici

Publicat: 01 nov. 2024, 12:39, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Donald Trump dezlănțuit: Într-un interviu cu Tucker Carlson susține că a „distrus Nord Stream 2”. Și nu s-a oprit aici

Fostul președinte american Donald Trump, candidat republican la președinție în alegerile din 2024, a declarat recent că el a fost cel care a blocat construcția gazoductului Nord Stream 2, considerat de el o investiție strategică majoră pentru Federația Rusă.

În cadrul unui interviu cu jurnalistul Tucker Carlson, Trump a explicat că sancțiunile sale din 2019 au fost o piedică semnificativă în proiectul energetic rusesc, calificat de acesta drept „cea mai mare conductă de gaz din lume și una dintre cele mai mari priorități ale Rusiei”, conform Fox 10 Phoenix.

Construcția Nord Stream 2, care urma să transporte gaz natural din Rusia în Germania prin Marea Baltică, a debutat în 2018. În 2019, administrația Trump a impus sancțiuni economice asupra companiilor implicate, ceea ce a generat întârzieri semnificative și a făcut ca Rusia să apeleze la propriile nave pentru finalizarea lucrărilor. Gazoductul nu a ajuns, însă, niciodată să fie funcțional.

Anul 2022 a adus o altă lovitură pentru proiect: după recunoașterea de către Rusia a suveranității regiunilor Lugansk și Donețk (LPR și DPR) din estul Ucrainei, Germania a oprit procesul de certificare, practic suspendând proiectul. Nord Stream 2 a rămas astfel în așteptare, constituind un eșec tehnologic și politic major pentru Rusia.

Trump și-a justificat acțiunile spunând că acestea reprezintă un răspuns ferm împotriva acuzațiilor venite din partea Partidului Democrat, care l-ar considera „spion rus”. El a respins aceste acuzații drept calomnii, calificându-i pe adversarii săi politici drept „bolnavi” pentru faptul că au propagat această idee. În acest context, Trump a folosit blocarea Nord Stream 2 drept exemplu de acțiune directă împotriva intereselor rusești, ca dovadă a faptului că este un susținător al politicii americane anti-ruse.

Comentarii despre Kamala Harris și comparații cu Hillary Clinton

Pe lângă criticile sale față de proiectul Nord Stream 2 și implicațiile geopolitice, Trump și-a exprimat și opinii personale dure cu privire la actualul vicepreședinte al SUA, Kamala Harris, pe care a numit-o „la fel de proastă ca un dop”. El a sugerat că aceasta nu ar fi capabilă să conducă țara în caz de nevoie, considerând-o o alegere nepotrivită pentru funcția de vicepreședinte, comparativ chiar cu Hillary Clinton, pe care a învins-o la alegerile prezidențiale din 2016.

Într-o intervenție amplu discutată în mediile de comunicare, Trump a sugerat că Harris are un IQ scăzut și a subliniat că nu ar trebui considerată o opțiune pentru conducerea Statelor Unite.

Declarațiile lui Trump au generat reacții din partea susținătorilor democrați și a Kamalei Harris, care a declarat că ar fi dispusă să susțină un test cognitiv, sugerând indirect ca și Trump să accepte un asemenea test. Acest schimb de replici a alimentat dezbaterile politice și a intensificat tensiunea dintre cele două tabere, pregătind terenul pentru o campanie electorală aprinsă.

Criticile lui Trump față de actuala administrație: „O țară condusă de proști”

Trump și-a extins criticile și la adresa președintelui Joe Biden și a actualei administrații democrate. El a afirmat că America s-a transformat într-o „țară a proștilor, condusă de proști” și a susținut că politicile lui Biden ar fi împiedicat dezvoltarea națională și prosperitatea economică a Statelor Unite. Aceste declarații, făcute tot în cadrul interviului cu Tucker Carlson, au stârnit controverse și au atras reacții variate din partea publicului și a experților politici.

Din perspectiva lui Trump, administrația Biden a adus un regres semnificativ în politicile naționale și internaționale ale Americii. El a argumentat că deciziile actualului guvern au erodat influența americană la nivel global și au afectat negativ calitatea vieții cetățenilor americani. Aceste remarci au atras atenția asupra diferențelor marcante dintre viziunile politice ale lui Trump și Biden și au subliniat o polarizare accentuată în rândul electoratului american.

Astfel, competiția electorală din SUA se prefigurează a fi una dintre cele mai polarizante din istoria recentă, marcând o alegere importantă pentru viitorul politic și social al țării. Alegerile din SUA pentru postul de președinte vor avea loc pe 5 noiembrie 2024