Descoperire excepțională la Angkor: Statui vechi de secole găsite în Poarta Regală a Imperiului Khmer

Publicat: 03 nov. 2024, 15:53, de Cristian Matache, în Cultură , ? cititori
Descoperire excepțională la Angkor: Statui vechi de secole găsite în Poarta Regală a Imperiului Khmer

Arheologii din Cambodgia au scos la iveală zeci de statui din gresie vechi de secole într-o „descoperire remarcabilă” la situl Patrimoniului Mondial Angkor, lângă orașul Siem Reap, au anunțat autoritățile.

Statuile – care înfățișează așa-numiții „gardieni de poartă” – au fost descoperite lângă poarta de nord care duce la Palatul Regal din secolul al XI-lea de la Angkor Thom, ultima capitală a Imperiului Khmer, a declarat Long Kosal, purtător de cuvânt al Autorității Naționale Apsara, agenția guvernamentală care supraveghează parcul arheologic.

Echipele evaluau structura porții antice și căutau pietre căzute în jurul portalului de pe partea de nord a Angkor Thom, una dintre cele patru intrări în complex, când s-a făcut descoperirea.

Statuile înfățișează gardieni în poziție de drepți și variază ca mărime de la aproximativ 1 metru la 110 centimetri. Au fost găsite îngropate la adâncimi de până la 1,4 metri și unele sunt într-o formă surprinzător de bună, fiecare având ornamente faciale unice, adăugând la distincția lor, a spus arheologul Sorn Chanthorn.

„Experții cred că aceste statui ale gardienilor de poartă exemplifică stilul Khneang, aliniindu-se cu perioada de construcție a palatului din secolul al XI-lea”, a declarat Autoritatea Națională Apsara.

Angkor Thom face parte din Parcul Arheologic Angkor, un complex care se întinde pe aproximativ 400 de kilometri pătrați, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1992 și una dintre cele mai populare destinații turistice din Asia de Sud-Est.

Acesta conține ruinele capitalelor Imperiului Khmer din secolele IX-XV, inclusiv templul Angkor Wat.

Situl, situat lângă Siem Reap, la aproximativ 320 de kilometri nord-vest de capitala Phnom Penh, a atras peste 500.000 de vizitatori internaționali în prima jumătate a anului 2024, potrivit Ministerului Turismului din Cambodgia.

Săpătura arheologică a fost un proiect de colaborare între Apsara și Echipa Guvernamentală China-Cambodgia pentru Salvgardarea Angkor, a declarat Apsara.

După descoperirea statuilor, echipa arheologică a documentat cu atenție pozițiile lor înainte de a le îndepărta pentru curățare și restaurare. Ele vor fi în cele din urmă returnate la locațiile lor originale, au declarat autoritățile.

Multe comori culturale Khmer au fost jefuite în timpul lungii perioade de război civil și instabilitate când Cambodgia a fost condusă de brutalul regim comunist Khmer Rouge în anii 1970.

Cambodgia a beneficiat de o tendință care, în ultimele decenii, a văzut repatrierea de artă și comori arheologice luate din țările lor de origine. În august, a sărbătorit returnarea a zeci de artefacte din muzee și colecții private din străinătate.

De asemenea, a fost criticată pentru eforturile de curățare a sitului Angkor, care a implicat relocarea a mii de familii, ceea ce Amnesty International a condamnat ca fiind o „violare gravă a dreptului internațional al drepturilor omului”.