În UE, peste un sfert dintre cetățenii cu dizabilități au probleme financiare

Publicat: 03 nov. 2024, 06:23, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
În UE, peste un sfert dintre cetățenii cu dizabilități au probleme financiare

Peste 25,5% dintre cetățenii UE cu vârsta de 16 ani și peste care au un handicap au declarat că au avut dificultăți financiare în 2023. Acest procent scade la 16,2% în cazul persoanelor apte de muncă.

Potrivit Eurostat, Grecia și Bulgaria sunt cele două țări din UE cu cel mai mare procent de persoane cu dizabilități care raportează dificultăți financiare.

Pe de altă parte, Luxemburg (10,5%), Finlanda (11,2%), Țările de Jos (12%) și Suedia (16,5%) au cele mai mici procente. Consiliul European estimează că unu din patru adulți din Uniunea Europeană suferă de o formă de handicap. În medie, se referă la 29,2% din totalul populației feminine, comparativ cu 24,3% din populația masculină din UE.

Peste 40% dintre persoanele cu dizabilități din UE nu și-ar permite o săptămână de vacanță (în 2023), comparativ cu 24,2% dintre persoanele fără dizabilități.

Această tendință este deosebit de pronunțată în rândul persoanelor cu dizabilități din țările din estul UE: România (73,5%), Bulgaria (70%) și Ungaria (64,7%), ocupând primele poziții.

În schimb, Luxemburg (16,6%) și Finlanda (18,7%) au cele mai scăzute cifre din Uniune Europeană.

Cardul european pentru persoane cu dizabilități

Recent, Uniunea Europeană și-a consolidat angajamentul față de mobilitatea transfrontalieră a persoanelor cu dizabilități prin adoptarea oficială a Cardului european pentru persoane cu handicap. Acesta va asigura accesul egal la beneficii precum tarife reduse, utilizarea garantată a locurilor de parcare și acces prioritar la serviciile publice și private, în Europa.

Deși acest card este considerat un pas pozitiv, calendarul său de implementare a fost supus criticilor. Statele membre au la dispoziție 30 de luni pentru a se adapta și încă 12 luni pentru a aplica noile reguli, ceea ce înseamnă că va dura aproape trei ani și jumătate pentru ca acesta să intre în vigoare.