De ce vitamina soarelui, mai ales în sezonul rece?!

Publicat: 03 nov. 2024, 06:12, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce vitamina soarelui, mai ales în sezonul rece?!

Este numită vitamina soarelui, chiar și vitamină de viață lungă… Vitamina D, căci despre ea este vorba, este esențială în sezonul rece pentru a ne proteja de virozele de sezon și gripă.

Este singura vitamină pe care organismul nostru este capabil să o sintetizeze sub acțiunea razelor solare (cu condiția să fie expus cel puțin 20 de minute în fiecare zi). Unii experți au numit-o ”vitamina longevității”, deoarece numeroase studii au arătat că are un rol esențial în multe patologii legate de vârstă și că persoanele cărora le lipsește au un risc crescut de a se îmbolnăvi.

Scut în fața virozelor și a gripei

Majoritatea specialiștilor sunt de acord că această vitamină  nu ar trebui să ne lipsească odată cu împlinirea vârstei de 40 de ani. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, apărarea imunitară naturală a corpului nostru începe să scadă, proces numit imunosenescență. Cu toate acestea, vitamina D îmbunătățește funcția celulelor albe din sânge, ajutând astfel organismul să se apere împotriva agenților patogeni. Astfel, organismul nostru este pregătit să facă față infecțiilor respiratorii de sezon: viroze și gripă.

În plus, vitamina D influențează și cogniția și starea de spirit, deoarece este implicată în sinteza hormonului serotonină. Studiile arată că persoanele în vârstă de 50 de ani cu un nivel scăzut de vitamina D au  cu 60% mai multe șanse de a dezvolta depresie. Or, simptomele asociate depresiei se accentuează în sezonul rece.

Suplimentele de vitamina D sunt o soluție pentru a evita carența, mai ales dacă nu ne acoperim necesarul prin alimentație și expunerea la soare. Dar aceste suplimente trebuie luate la indicația medicului.

Expunerea la soare reprezintă principala sursă de vitamina D. Vitamina D3 este sintetizată în piele din provitamina D3 care, sub influența radiațiilor ultraviolete B (UVB), se transformă în pre-vitamina D3. Apoi, efectul căldurii transformă pre-vitamina D3 în vitamina D3. Cantitatea sintetizată depinde de anotimp, de suprafața pielii expuse, de pigmentul pielii și dacă folosiți sau nu protecție solară. Acesta este motivul pentru care deficitul de vitamina D este mai mare iarna și primăvara devreme.

Suplimentarea aportului de vitamina D  este recomandată:

  • copiilor aflați în perioada de creștere,
  • persoanelor nedeplasabile care nu pot beneficia de expunerea la soare în timpul desfășurării diferitelor activități în aer liber,
  • persoanelor care prezintă risc crescut de complicații din cauza avitaminozei D.

Surse de vitamina D

Pe lângă soare, vitamina D poate fi obținută din unele alimente:

  • pește gras (macrou, sardine, hering, somon),
  • lapte integral,
  • unt,
  • ficat de vițel,
  • gălbenuș.