Ikea, care a folosit deținuți politici din RDG înainte de căderea Zidului Berlinului, va despăgubi victimele

Publicat: 03 nov. 2024, 06:40, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Ikea, care a folosit deținuți politici din RDG înainte de căderea Zidului Berlinului, va despăgubi victimele

În 2012, o anchetă a scos la iveală exploatarea dizidenților est-germani în fabricile mai multor furnizori din RDG ai celebrului producător de mobilă.

Grupul suedez Ikea tocmai s-a angajat să plătească despăgubiri de șase milioane de euro. Promisiunea a fost făcută inițial în 2012 și în sfârșit, ar fi pe cale să fie onorată.Marți, 29 octombrie, Ikea a anunțat plata a 70 de milioane de coroane (6 milioane de euro) către fondul național pentru victimele Republicii Democrate Germane (RGD). Cu acest gest, gigantul suedez de mobilă își recunoaște responsabilitatea pentru utilizarea muncii forțate a deținuților politici din fabricile furnizorilor săi est-germani, în anii 1970 și 1980.

Scandalul a izbucnit în mai 2012 , după difuzarea unui program de investigație pe postul suedez SVT. Pe baza a 800 de documente preluate din arhivele Stasi (poliția politică din fosta RDG), documentarul a scos la iveală faptul că grupul, fondat în 1943 de Ingvar Kamprad, s-a aprovizionat cu mobilă de la toți marii producători din Germania de Est, pe vremea când autoritățile RDG-iste prin STASI, puneau deținuții politici să lucreze în fabricile lor. Dar, documentarul a mai dezvăluit și faptul că Ikea sau mai precis conducerea sa cunoaștea acest lucru, arată Le Monde.

Situația a intrat în atenția publică, în 1984, după incendierea unui magazin Ikea

O primă dezbatere a avut loc în Germania și Suedia în 1984, după ce unul dintre magazinele producătorului suedez, din Wallau, în Republica Federală Germania (RFG), a fost vizat de un incendiu, cauzat probabil pentru a protesta împotriva muncii forțate a deținuților politici din RDG.

Într-un interviu pentru ziarul Aftonbladet, domnul Kamprad a asigurat, atunci, că doar unul dintre furnizorii săi a folosit deținuți politici și că Ikea a „reziliat imediat contractul”, după ce a fost informat despre acesta.

Cu excepția faptului că programul de investigație SVT a reușit să demonstreze că în 1986 canapeaua Klippan – o piesă de mobilier emblematică a mărcii – încă în vânzare – era fabricată de deținuții penitenciarului Waldheim.
Mai mulți foști deținuți politici au depus mărturie împotriva Ikea. Printre ei, politologul german Wolfgang Welsch: încarcerat în închisoarea preventivă Brandenburg, după o tentativă eșuată de evadare în RFG, a povestit despre munca în trei schimburi, prestată în cadrul fabricii de mobilă est-germane care realiza produse de mobilir Ikea.