Miliardarul Ștefan Vuza pierde o finanțare nerambursabilă de peste 100 de milioane lei, pentru modernizarea CET Holboca
Miliardarul Ștefan Vuza, proprietrul combinatului Chimcomplex Borzești, a ieșit din cursa pentru concesionarea sistemului de termoficare al muncipiului Iași, după ce a constatat că nu va mai putea beneficia de o finanțare nerambursabilă de 117 milioane de lei, echivalentul a peste 23 de milioane de euro, pentru modernizarea CET Holboca.
Chimcomplex Borzești (CRC), principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, continuă demersurile pentru proiectul de investiție în Combinatul de Biochimie de la Iași, cu o schimbare de tactică, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.
În acest context, Chimcomplex își adaptează strategia pe termen scurt și mediu, optând pentru o structura mai complexă, ce presupune și o soluție proprie de cogenerare pentru agent termic, destinate municipiului Iași.
După retragerea din licitație, la care a fost singurul ofertant, Chimcomplex a publicat un comunicat în care arată care va fi strategia următoare.
„Chimcomplex intenționează să concesioneze activele și întregul amplasament CET Holboca II, loc în care se va realiza investiția în Combinatul de Biochimie. Consiliul Local a primit, în acest sens, noile noastre solicitări în adrese oficiale și le are în analiză. Noul plan prevede în continuare posibilitatea de a livra surplusul de energie termică produs de propria centrală de cogenerare în sistemul de termoficare al orașului Iași, la un cost foarte mic.
Orașul va avea ca soluție termică o nouă centrală separată, ce va fi amplasată la CET I. Activul de la CET ÎI – Holboca va fi reintegrat într-o nouă platforma chimică, cu centrala de cogenerare, ce va asigura parte din necesarul de agent termic către cartierele cele mai apropiate din oraș. Noua configurare este benefică tuturor părților implicate.”, a declarat Florian Staicu, Director General Adjunct Chimcomplex.
Firma din Borzești nu spune nimic despre contestația depusă la CNSC sau despre faptul că Primăria a respins oferta depusă drept „inacceptabilă”. În schimb, Chimcomplex spune că și-a schimbat „strategia pe termen scurt și mediu, optând pentru o structură mai complexă, ce presupune și o soluție proprie de cogenerare”. Chimcomplex invocă, din nou, ideea construirii unui Combinat de Biochimie (cu nu mai puțin de opt fabrici) și avansează, de data aceasta, și amplasamentul: CET II Holboca. În acest sens, firma spune că a trimis mai multe solicitări către Consiliul Local pentru concesionarea activelor și terenurilor de la centrala din Holboca”, comentează Ziarul de Iași.
Chimcomplex Borzești a fost singurul ofertant care a participat la licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare a Iașului. În urma analizei ofertei companiei, Primăria a formulat mai multe solicitări de clarificări, iar cea mai importantă a vizat experiența similară a ofertantului.
Conform informațiilor din contestația Chimcomplex, Primăria a respins oferta companiei întrucât Chimcomplex nu a făcut dovada faptului că a gestionat sisteme centralizate de încălzire și a livrat către clienți minimum 50.000 MWh în contracte derulate în ultimii trei ani.
De cealaltă parte, Chimcomplex spune că municipalitatea a respins în mod nelegal oferta și solicită CNSC să oblige Primăria să reevalueze documentele. Pe portalul CNSC, contestația apare încă activă, fiind în etapa în care a fost solicitat dosarul licitației de la municipalitate.
„Autoritatea contractantă a ignorat complet cantitățile de energie termică livrate în perioada relevantă în cadrul Platformei Onești pentru consum intern și s-a raportat exclusiv la cantitățile livrate în baza celor 6 contracte transmise de subscrisa”, arată Chimcomplex în contestație.
La platforma Onești, firma spune că a livrat 356.000 MWh „cu mult peste limita de 50.000 MWh”. Însă, municipalitatea ieșeană s-ar fi raportat doar la contractele încheiate cu terți prin intermediul cărora Chimcomplex a livrat doar 14.200 MWh. În același timp, societatea spune că platforma Onești îndeplinește condițiile pentru a putea fi considerat sistem de alimentare centralizat.
În luna august, Ștefan Vuza, prin intermediul Chimcomplex SA, a depus oferta pentru modernizarea sistemului de termoficare al Iașului. Chimcomplex SA, a fost singurul ofertant la licitația organizată de Primăria Iași pentru concesionarea pe o perioadă de cel puțin 10 ani a sistemului.
Chimcomplex este cel mai mare producător de produse chimice din țară.
În 2023, compania cotată la Bursa de Valori București (BVB) a avut o cifră de afaceri 1,4 miliarde lei, un profit de 15,2 milioane lei și aproape 1.500 de angajați. În 2022, indicatorii financiari au fost mai buni: 2,2 miliarde lei în cazul cifrei de afaceri și aproape 270 milioane lei profit.