Imaginația hackerilor n-are margini. Romanul lui Thomas Reid, parafrazat, vă lasă imediat fără bani în cont la ING. Nu citiți ,,Călărețul fără card”

Publicat: 03 nov. 2024, 15:01, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Imaginația hackerilor n-are margini. Romanul lui Thomas Reid, parafrazat, vă lasă imediat fără bani în cont la ING. Nu citiți ,,Călărețul fără card”

Imaginația hackerilor este debordantă, în foamea după bani. Impresionant este că, mai nou, fac apel la cultură și literatura universală, în tentativele de fraudă financiară în conturile bancare ale clienților. Parafrazarea unor titluri celebre de roman este folosită în operațiunile frauduloase.

,,Calarețul fără card” este invenția de ultimă oră a hackerilor. De asemenea, alte ,,creații” sunt Vrajitorul din Inbox sau Jack.

ING Bank Romania a avertizat clienții băncii, într-un comunicat făcut public, sâmbătă, ca fiecare dintre aceste personaje reprezinta diferite metode de inselatorie care pot pune în pericol datele personale și bani deponenților.

,,Calaretul Fara Card” se foloseste de link-uri primite prin SMS sau email, care te invită clientul să  logheze în aplicația de internet banking a băncii.

,,ING Romania recomanda ca, pentru a nu cadea in capcana lui, este important sa nu te loghezi in aplicatia de internet banking printr-un link primit prin SMS sau email. Acceseaza aplicatiile oficiale si securizate ale bancii. De asemenea, nu-ti introduce datele personale pe calculatoare instalate in locuri publice. Daca ai fost victima unei inselatorii, anunta imediat banca si autoritatile”, arată comunicatul ING.

,,Vrajitorul din Inbox” încearcă să obțină datele bancare sau copii ale actelor de identitate prin mesaje trimise pe rețelele sociale sau aplicații de mesagerie.

ING România recomandă clienților să se asigure că au acces direct și necondiționat la conturi, fără nevoia unui broker pentru a efectua tranzacții, care solicită retragerea de fonduri și verificarea dacă au fost primiți banii sau dacă au fost cerue comisioane suplimentare.

,,Jack” este un personaj care își face apariția atunci când clientul vizitează site-uri care par legitime, dar care au ca scop colectarea frauduloasă de date personale.

Pentru a nu cădea în plasa lui Jack, după ce întri pe un site, verifică adresa și fii atent la simbolul cu lacatel din bara URL, pentru a te asigura ca pagina este securizată. Dacă găsesti un site care imită unul original, raportează-l pentru a preveni alte persoane să fie înșelate. Dacă ai cea mai mică îndoială cu privire la identitatea vânzătorului sau magazinului, nu introduce datele cardului pe acel site, recomandă ING Bank.

Personajele înșelătoare precum Călărețul Făra Card, Vrajitorul din Inbox și Jack sunt mereu în cautare de victime naive. Fii precaut, urmează recomandările specialistilor și protejează-ți datele și banii. Lumea digitala poate fi un loc sigur dacă acționezi cu vigilența și responsabilitate, subliniază oficialii băncii olandeze.