UE se pregătește pentru un posibil conflict comercial pe două fronturi, cu SUA și China

Publicat: 03 nov. 2024, 22:32, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
UE se pregătește pentru un posibil conflict comercial pe două fronturi, cu SUA și China

În timp ce tensiunile comerciale cu China se intensifică, Uniunea Europeană (UE) ar putea fi nevoită să se confrunte și cu o provocare majoră din partea Statelor Unite, în special în eventualitatea unei victorii a fostului președinte Donald Trump, care promite măsuri economice drastice împotriva Beijingului și tarife pentru alte țări, inclusiv cele europene.

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea declanșa un val de protecționism economic care să afecteze direct Uniunea Europeană (UE). Trump a anunțat intenția de a impune tarife de până la 60% asupra produselor chinezești și taxe suplimentare de 10-20% asupra importurilor din alte țări. Aceste măsuri ar avea un impact major asupra relațiilor comerciale transatlantice, afectând exporturile europene și creând un mediu de afaceri instabil.

Răspunsul UE: o abordare precaută, dar fermă

Dacă tarifele propuse de Trump devin realitate, UE s-ar putea confrunta cu o provocare semnificativă. Pe lângă pierderea accesului avantajos la piața americană, Europa ar putea fi inundată de exporturi chinezești direcționate spre o piață relativ deschisă, în condițiile în care relațiile comerciale SUA-China se deteriorează, scrie Politico.

În acest context, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și echipa sa se pregătesc pentru o dublă provocare. Noul comisar european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a subliniat intenția UE de a apăra interesele europene în fața acestor posibile tensiuni. În răspunsurile sale oficiale din cadrul audierilor parlamentare, Šefčovič a indicat că strategia sa va implica o „apărare fermă” a poziției Europei în relațiile cu SUA, dar în același timp va căuta soluții amiabile pentru a evita escaladarea unui conflict comercial.

Pe frontul asiatic, Šefčovič a menționat „externalitățile negative” generate de modelul economic și politicile industriale ale Chinei, sugerând că abordarea UE față de Beijing va continua să fie precaută și atent calibrată pentru a proteja interesele europene, fără a declanșa represalii excesive.

Tensiunile comerciale UE – China se intensifică

Relația comercială între UE și China s-a deteriorat în ultimele luni, odată cu impunerea de taxe de până la 35% la importurile de vehicule electrice din China, în urma unei investigații ce a arătat că producătorii chinezi beneficiază de subvenții masive din partea statului. Această decizie a atras deja o reacție din partea Beijingului, care a impus măsuri punitive asupra exporturilor europene de brandy, țintind în special producătorii francezi de coniac, într-o încercare de a răspunde presiunii europene.

Pe măsură ce China și UE își ajustează reciproc măsurile comerciale, ministrul francez al Comerțului, Sophie Primas, a călătorit în Shanghai pentru a sublinia că Europa răspunde într-un mod echilibrat și măsurat la politica de exporturi agresivă a Chinei. „Trebuie să evităm escaladarea, dar în același timp să ne arătăm determinarea,” a declarat Primas, încercând să mențină un echilibru delicat între protecționism și deschidere economică.

Germania și dilema impunerii unor noi tarife

Germania, unul dintre cei mai mari investitori europeni în China, manifestă o poziție prudentă în privința conflictului comercial UE-China, având de câștigat dintr-o relație economică stabilă cu Beijingul. În timp ce Berlinul sprijină investigațiile europene împotriva Chinei, este precaut în ceea ce privește escaladarea unei dispute comerciale, având în vedere interdependența economică puternică.

O nouă direcție în relațiile comerciale internaționale?

În cazul unei victorii a lui Trump, ar putea apărea o oportunitate pentru UE de a colabora mai strâns cu SUA în privința presiunilor asupra Chinei. Experții internaționali consideră că un astfel de parteneriat ar putea aduce avantaje ambelor părți, prin exercitarea unei presiuni comune asupra Beijingului pentru a modifica politicile care au creat dezechilibre comerciale majore pe piața globală.

Henry Gao, profesor de drept internațional la Universitatea de Management din Singapore, este de părere că UE și SUA ar putea forma un front comun împotriva practicilor non-piață ale Chinei, cum ar fi subvenționarea masivă a producătorilor locali. În primul său mandat, Trump a realizat o colaborare tripartită cu Japonia și UE în acest sens, dar inițiativa a fost întreruptă de abordările protecționiste extreme.

Strategia pe termen lung a UE

De-a lungul primului său mandat, von der Leyen a dezvoltat un set de instrumente de protecție economică pe care UE le-ar putea folosi pentru a contracara efectele economice negative ale tensiunilor cu partenerii săi. Noul mandat al președintei Comisiei va continua să pună accentul pe securitatea economică, cu scopul de a proteja tehnologiile sensibile și inovațiile europene de influențe externe nedorite.

Pentru Beijing, disputa comercială cu UE rămâne o problemă secundară în comparație cu tensiunile cu SUA. Recent, administrația Joe Biden a majorat tarifele la vehiculele electrice chinezești la 100%, iar acest context politic a determinat Bruxelles-ul să-și reevalueze măsurile de protecție.

Viitorul negocierilor și speranța pentru un compromis

În prezent, blocul european rămâne în modul de „control al daunelor”, adoptând o poziție de apărare în fața presiunilor comerciale. Chiar și după impunerea taxelor pentru vehiculele electrice din China, UE continuă să negocieze intens cu Beijingul pentru a găsi soluții care să prevină un conflict comercial major.

Un compromis ar putea fi obținut prin stabilirea unor prețuri minime de export, ceea ce ar face inutilă escaladarea tarifelor. Negociatorii europeni pregătesc deja o misiune diplomatică la Beijing, cu speranța că se va găsi o cale de mijloc.

Dan Mullaney, fost reprezentant comercial adjunct al SUA pentru Europa, consideră că există posibilitatea de a evita o escaladare comercială necontrolată. El avertizează însă că, în cazul în care un lider ca Donald Trump va reveni la Casa Albă, un conflict economic mai mare ar putea fi greu de evitat.

„Politica tarifară a UE privind vehiculele electrice nu ar trebui să ducă la o escaladare a tensiunilor, deoarece este un instrument de apărare legitim,” a declarat Mullaney. „Ideal ar fi ca toate părțile să adopte o atitudine echilibrată și să prevină o situație de represalii reciproce care ar afecta economia globală,” a adăugat el.