Operațiunea ‘GHOST GUNS’: peste 130 de percheziții la traficanții de arme

Publicat: 04 nov. 2024, 09:23, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Operațiunea 'GHOST GUNS': peste 130 de percheziții la traficanții de arme
Operațiunea 'GHOST GUNS': peste 130 de percheziții la traficanții de arme

Procurorii DIICOT și polițiștii specializați din Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au lansat astăzi o amplă acțiune de combatere a crimei organizate, care cuprinde 131 de percheziții în București și șase județe: Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman. Dosarul vizează infracțiuni grave, printre care se numără constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabanda calificată, dar și traficul de droguri de risc și mare risc.

Percheziții organizate pentru traficul de „Ghost Guns” și droguri

Conform anchetatorilor, gruparea criminală și-a început activitatea în septembrie 2023, fiind inițiată de un cetățean turc. Acesta, în colaborare cu mai mulți români, ar fi constituit un grup infracțional organizat, orientat spre traficul de arme de foc letale, cunoscute sub denumirea de „Ghost Guns” – arme fără marcaje de identificare și fără elemente individuale, asamblate cu componente provenite de la producători din Turcia. Aceste arme, imposibil de urmărit, sunt căutate pe piața neagră europeană, fiind imposibil de deținut legal în statele UE.

Armele „fantomă” au fost introduse în România ascunse în vehicule comerciale sau în compartimente speciale ale autoturismelor, fiind ulterior distribuite prin intermediul unor rețele bine puse la punct. Aceste arme periculoase au ajuns în mâinile unor grupuri infracționale și a unor indivizi cunoscuți pentru acte de violență, crescând astfel riscul pentru siguranța publică.

„Din cercetările efectuate a reieșit că, în luna septembrie 2023, un făptuitor, cetățean străin de origine turcă, a inițiat și constituit împreună cu mai mulți făptuitori de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale) fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite DIICOT.

Peste 60 de mandate de aducere și audieri la sediul DIICOT

În această acțiune, autoritățile au emis peste 60 de mandate de aducere. Persoanele suspecte vor fi audiate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, în cadrul investigațiilor menite să identifice rolurile și responsabilitățile fiecărui membru al rețelei.

Până la finalul lunii octombrie 2024, anchetatorii au reușit să scoată din circulația ilegală 47 de astfel de arme letale, reducând astfel riscul imediat pe care aceste „Ghost Guns” îl reprezintă pentru siguranța publică.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate Direcției Investigații Criminale, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică Direcției de Ordine Publică, Direcției Poliției Rutiere, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Vâlcea, Vrancea, Brăila, Olt, Mehedinți, Galați, Gorj, Dolj, Covasna, Constanța, Călărași, Brașov, Bacău, Buzău și Argeș, luptătorilor SIAS și serviciilor acțiuni speciale și al jandarmilor din cadrul IGJR și structurilor subordonate.