Anul când Armata va avea 3% din PIB! ”Acum nu e momentul”
Luni, premierul Marcel Ciolacu a discutat la Paris, în cadrul vizitei la Salonul Euronaval, despre strategia Guvernului român în domeniul apărării, subliniind că, deși există intenții de creștere a bugetului apărării la 3% din PIB, prioritatea actuală rămâne investițiile în infrastructură. În fața unui context internațional marcat de tensiuni, premierul a reafirmat că România trebuie să utilizeze fondurile europene și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a-și dezvolta infrastructura, înainte de a face pași semnificativi în domeniul militar.
„Am venit cu domnul ministru pentru că avem mai multe proceduri de competitivitate în desfășurare. Sunt foarte multe companii franceze interesate în acest proces. Totuşi, Franţa este foarte implicată în această criză de securitate, având trupe și un rol de comandă în România. Este foarte important să avem o viziune clară asupra nevoilor de înzestrare a României”, a declarat Ciolacu.
În ceea ce privește bugetul apărării, surse guvernamentale au confirmat că Guvernul analizează o creștere de la 2% la 3% din PIB, începând cu anul 2026. Această decizie vine ca răspuns la criza de securitate din vecinătatea României, care continuă să genereze îngrijorări.
„Războiul de la granița României generează fiori reci pe șira spinării. Tocmai din acest motiv, Guvernul urmărește să crească bugetul alocat Apărării”, au adăugat sursele. Mai mult, în 2025, România va accesa un miliard de dolari de la Congresul SUA pentru modernizarea Armatei și achiziții de echipamente, ceea ce ar putea duce bugetul apărării la peste 2,5% din PIB.
Planul de modernizare al apărării include și creșterea numărului de militari activi de la 75.000 la 110.000, având în vedere necesitatea menținerii unei rezerve operaționale eficiente, care în prezent numără aproximativ 55.000 de persoane.
Ciolacu a reiterat că, deși alocarea bugetară pentru apărare este o prioritate, în prezent se pune accent pe finalizarea proiectelor de infrastructură esențiale. „Nu este. Încă nu este o necesitate. Cred că prioritatea numărul 1 pentru România în acest moment este de a acoperi investițiile în infrastructură”, a afirmat premierul.