Kelemen Hunor cere desecretizarea cheltuielilor Administrației Prezidențiale în ceea ce privește transportul cu avionul al șefului statului

Publicat: 05 nov. 2024, 10:25, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Kelemen Hunor cere desecretizarea cheltuielilor Administrației Prezidențiale în ceea ce privește transportul cu avionul al șefului statului

Kelemen Hunor, președintele UDMR și candidat la Președinția României, a făcut apel recent la transparență și responsabilitate în privința cheltuielilor Administrației Prezidențiale, susținând desecretizarea sumelor alocate pentru transportul aerian al șefului statului.

Kelemen Hunor, propuneri privind cheltuielile statului

Într-o declarație oferită la un post de televiziune, acesta a subliniat că astfel de cheltuieli nu ar trebui să fie considerate secrete de interes național, având în vedere că provin din bugetul național.

Propunerea lui Kelemen Hunor merge mai departe, susținând necesitatea ca România să achiziționeze două avioane destinate transportului oficial al președintelui, premierului și ministrului de Externe. Această sugestie, pe care Hunor afirmă că a susținut-o în discuții cu liderii politici Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, nu ar reprezenta, în opinia sa, o cheltuială extravagantă, ci mai degrabă un semn de modernitate și o normalitate pentru un stat membru al Uniunii Europene și NATO.

Președintele UDMR a adăugat că, în multe țări occidentale, astfel de avioane sunt înregistrate la Forțele Aeriene și puse la dispoziția oficialilor de rang înalt, ceea ce ar putea reprezenta și pentru România o soluție mai eficientă și mai demnă.

Hunor a criticat practica actuală de închiriere a avioanelor pentru demnitari, considerând-o o metodă ineficientă și nejustificată. El a afirmat că nu este normal ca ministrul de Externe să fie obligat să petreacă ore întregi în aeroporturi, așteptând legături aeriene pentru a ajunge la întâlniri oficiale.

„Trebuie desecretizate aceste cheltuieli, mai puțin cele care țin de securitatea națională. Închirierea avionului nu ține de acest segment. Trebuie urmată procedura legală, dar acestea nu sunt cheltuieli secrete, sunt din bugetul național. Nu știu de ce ar trebui să fie secret.

Eu am o idee de mult timp și din demagogie și populism a fost refuzată. Când eram în Guvern am discutat. Trebuie achiziționate 2 avioane pentru Guvern, președinte și ministrul de Externe.

Am susținut propunerea inclusiv în discuții cu Ciolacu și cu Ciucă și le-am cerut să facă acest demers, că nu suntem în situația de a închiria avioane. Să trimiți ministrul de Externe să stea în saloanele oficiale, să piardă 8 ore până când are o legătură, nu e corect.”, a explicat Kelemen.

Argumentul lui Hunor pentru achiziția acestor avioane are la bază nu doar considerente de eficiență, ci și de responsabilitate financiară, subliniind că România nu ar trebui să recurgă la soluții provizorii de fiecare dată. Acesta a adăugat că nu este necesar ca avioanele să fie echipate cu dotări luxoase, ci doar să asigure o deplasare demnă și rapidă pentru oficiali, așa cum se întâmplă în alte țări europene.

„Înregistrezi la Armată, la Forțele Aeriene, și când pleacă președintele, premierul, ministrul de Externe, ai la dispoziție un avion care duce delegația.

Nu este o cheltuială extravagantă pentru un stat din UE și NATO. Nu trebuie să fie avioane echipate nu știu cu ce dotări extraordinare. Fiecare țară are un astfel de avion, înregistrat la Forțele Aeriene și este în serviciul public pentru președinte, pentru premier. Așa ar trebui să funcționeze și în România, nu închirieri secrete”, a mai spus Kelemen.