Scandal uriaș la Federația Română de Fotbal: Mititelu, Burleanu, Bodescu și acuzațiile de corupție care cutremură fotbalul românesc

Publicat: 05 nov. 2024, 12:05, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Scandal uriaș la Federația Română de Fotbal: Mititelu, Burleanu, Bodescu și acuzațiile de corupție care cutremură fotbalul românesc

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), și Gabriel Bodescu, secretarul general al federației, sunt în centrul unui scandal de proporții, pe care mulți îl consideră cel mai grav din ultimul deceniu. Adrian Mititelu, patronul echipei FCU Craiova, a dezvăluit o serie de acuzații șocante, punând sub semnul întrebării integritatea și corectitudinea FRF. Vorbim despre sume de ordinul milioanelor de euro, dispariții misterioase de bani, scheme offshore și o rețea de influență care ar implica chiar și nume grele din politică.

Burleanu, doar o marionetă?”: acuzații incendiare din partea lui Mititelu

E ca un dihor!” – așa îl descrie Mititelu pe Gabriel Bodescu, mâna dreaptă a lui Burleanu. Și nu o face întâmplător. Potrivit patronului de la FCU Craiova, Bodescu este adevăratul șef la FRF, omul care „trage sforile” și controlează tot ce se întâmplă în culisele fotbalului românesc. Burleanu, spune Mititelu, e „mult mai blând”, dominat de Bodescu, care ar avea o rețea bine consolidată și conexiuni directe cu politicieni influenți, inclusiv cu Marcel Ciolacu.

Nu o să mă credeți, dar Bodescu conduce Federația. El trage toate sforile, e implicat în politică și negociază direct cu oamenii de la vârf”, susține Mititelu. Dacă aceste acuzații se confirmă, ne aflăm în fața unui scenariu de corupție endemică, în care banii din fotbal ar fi redirecționați către offshore-uri dubioase.

17 milioane de euro care nu ajung la cluburi

Milioane de euro lipsesc din buzunarele cluburilor de fotbal, susține Mititelu, și asta în fiecare an. Vorbim despre 17 milioane de euro care ar trebui să fie destinați echipelor, dar care, prin intermediul unei entități offshore, ajung în alte buzunare. Potrivit lui Mititelu, această schemă financiară complexă este pusă la cale de Bodescu și coechipierii săi din Federație, cu complicitatea unor nume grele din politică.

Între cluburi și televiziuni există un offshore care înghite 17 milioane de euro pe an. E legal, aparent, dar cum rămâne cu integritatea?”, a întrebat retoric Mititelu. Acesta susține că a depus plângeri la DNA, dar nimeni nu a mișcat un deget.

Salarii uriașe pentru șefi, batjocură pentru Liga 2”

Adrian Mititelu a mai dezvăluit că salariile celor care conduc fotbalul românesc sunt revoltător de mari. Răzvan Burleanu ar încasa lunar 45.000 de euro, iar Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, 30.000 de euro net, ceea ce se traduce, cu tot cu taxe, în 50.000 de euro lunar. „Am înnebunit?”, întreabă Mititelu, care consideră aceste salarii drept o ofensă la adresa cluburilor de Liga 2.

În timp ce șefii fotbalului trăiesc regește, echipele din Liga 2 primesc doar „firimituri”, în jur de 20.000-30.000 de euro pe an. Diferența de plată între Liga 1 și Liga 2 este de 50 de ori mai mare, deși audiența nu este chiar atât de disproporționată.

Știm de toate, dar nu vorbim”: tăcerea lui Gigi Becali

Mititelu susține că și Gigi Becali este conștient de aceste nereguli, dar preferă să rămână tăcut. Motivul? FCSB atrage cea mai mare parte a banilor din publicitate, iar lui Becali îi convine statu-quoul. „Știe și Becali, dar tăcerea îi aduce beneficii. Publicitatea merge spre FCSB, iar el se mulțumește cu asta”, a declarat Mititelu.

O problemă mai veche: influența politică în fotbal

Problema influenței politice nu este nouă în fotbalul românesc. Potrivit lui Mititelu, schimbarea lui Dumitru Dragomir de la conducerea LPF în 2013 a fost orchestrată de un lider politic care nu avea nicio legătură cu fotbalul. „Sunt implicați oameni politici de la vârf. De aceea e greu să-i dovedești în instanță”, a mai spus patronul FCU Craiova.

Ce urmează?

Dacă toate aceste acuzații sunt adevărate, fotbalul românesc ar putea trece printr-un cutremur major, cu repercusiuni imense asupra imaginii FRF și a modului în care sunt gestionate fondurile. DNA-ul are acum de gestionat o plângere care implică milioane de euro, offshore-uri și o rețea de influență ce pare imposibil de demontat.

Rămâne de văzut dacă acest scandal va aduce cu adevărat schimbări sau dacă, așa cum se teme Mititelu, va fi „îngropat” ca multe altele din trecut. Un lucru e cert: dacă fotbalul românesc nu își rezolvă problemele interne, fanii și jucătorii vor rămâne captivi într-un sistem putred, unde doar unii prosperă, în timp ce restul trăiesc din speranțe și promisiuni.