De ce fulgii de ovăz prima alegere la micul dejun?
În lunile mai reci ale anului, este important un mic dejun cald, valoros din punct de vedere nutritiv, pentru a oferi organismului combustibilul de care are nevoie. Deoarece atunci când temperaturile scad, corpul este suprasolicitat pentru a-și menține temperatura internă. Și ce e mai bun decât un mic dejun format din două ingrediente, ovăz și lapte (sau apă), pentru a te încălzi?
Proprietăți nutritive
Fulgii de ovăz conțin fibre care ajută la reglarea sistemului digestiv, prevenind constipația. Și tot datorită conținutului valoros de fibre, fulgii de ovăz sunt sățioși și astfel sunt recomandați pentru a ne menține greutatea normală. Totodată, contribuie la scăderea nivelului de colesterol și la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducând riscul de diabet și boli cardiovasculare.
De asemenea, fulgii de ovăz conțin:
- proteine care ajută la refacerea țesuturilor;
- minerale: fier, mnagneziu, zinc;
- vitamine din complexul B;
- antioxidanți, în special avenantramide care au proprietăți antiinflamtorii.
Fulgii de ovăz sunt o sursă naturală excelentă de energie. Datorită carbohidraților complecși, asigură eliberarea lentă și constantă a energiei. De aceea, fulgii de ovăz sunt recomandați la micul dejun, întrucât asigură energia necesară pentru toată ziua.
Iată un mic dejun excelent pentru sezonul rece: fulgi de ovăz cu lapte sau iaurt, în care putem adăuga fructe, semințe sau nuci. O porție de 40 de grame de fulgi de ovăz conține aproximativ 1,6 g de beta-glucan, plus alte fibre, care te menține satul mai mult timp. Dacă adăugați o banană sau fructe roșii, aveți un mic dejun delicios și echilibrat în doar câteva minute. De reținut că fibra beta-glucan reduce colesterolul rău și astfel scade riscul de bolilor cardiace.
De asemenea, pot fi adăugați în smoothie-uri, supe sau deserturi și pot fi folosiți ca bază în unele prăjituri, burgeri și pâine.
Și mai rețineți un beneficiu al fulgilor de ovăz de această dată pentru un ten luminos. Iată și rețeta pentru o mască de față: 1 lingură de miere, 1 lingură de iaurt și 2 linguri de fulgi de ovăz.