De ce ar putea dispărea Paracetamolul și Metforminul, dar și alte 700 de medicamente ieftine
Paracetamolul și Metforminul, acesta din urmă utilizat în tratamentul diabetului, pot să dispară din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice. Însă în aceeași situație sunt peste 700 de medicamente generice compensate cu prețuri de până în 10 lei.
„Cea mai nouă lovitură”
Conform Asociației Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este „cea mai nouă lovitură” dată producătorilor de medicamente generice şi, implicit, pacienţilor, din cauză că aceasta impune noi taxe.
„Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% româneşti şi/sau asupra unor linii de producţie şi va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, ameninţând disponibilitatea unor medicamente critice. De pildă, ar putea duce la dispariţia Paracetamolului şi a Metforminului – cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii”, spune Simona Cocoș, președinte al APMGR.
Subestimarea impactului
În opinia președintelui APMGR, „în acest caz, inclusiv Comisia Europeană a greșit când a făcut estimările de impact. Nu există nicio protecție pentru medicamentele generice ieftine. Cred că ar fi trebuit amânarea aplicării directivei până se calculează impactul real asupra producătorilor de medicamente. Toți ne dorim niște ape curate, dar prin măsuri echilibrate care să nu ducă la dispariția unor medicamente accesibile de pe piață. Acum, este ceasul al doisprezecelea și trebuie ca și Comisia Europeană să audă ce spunem”.
Costuri subestimate
Potrivit președintelui APMGR, costurile aplicării acestei directive sunt mult subestimate și sunt suportate doar de două industrii.
”Comisia Europeană a estimat niște costuri de un miliard de euro la nivel Europei. Dar costurile au fost subestimate. Agenția de Mediu din Germania spune că aceste costuri vor fi de peste un miliard numai în Germania. Pentru România nu sunt făcute estimări. Dat este vorba și despre echipamentele care se vor cumpăra. Și doar două industrii – farma și de cosmetice – vor plăti pentru aceste echipamente, deși sunt alte industrii care poluează mai mult, de exemplu, industriile petrolului, chimică, inclusiv agricultura prin îngrășămintele folosite. Dar decizia a fost ca doar industria farma și industria cosmetică să plătească”, subliniază Simona Cocoș.
Aceasta avertizează că impactul va fi foarte mare asupra pacientului, în condițiile în care este posibil că anumite medicamente ieftine, dar foarte folosite să dispară de pe piață. „De exemplu, Metforminul, care este un medicament de bază în tratamentul diabetului. Impactul calculat de Comisia Europeană a fost de circa 50% creștere de costuri. Dar, în țara noastră, prețul medicamentelor este reglementat de Ministerul Sănătății și nu putem transfera o creștere de cost în preț, ceea va duce la dispariția, de exemplu, a acestui medicament de pe piață. Va fi o situație gravă, probabil vor rămâne medicamentele mai scumpe cu consecințe pe care nu toți pacienții și vor putea procura”.
În aceste condiții, APMGR solicită o implicare din partea autorităților române: a Ministerului Mediului, în special, a Ministerului Industriei, care să mai atenueze impactul prin aplicarea acestei directive
În acest sens, APMGR a avut discuții cu Ministerul Sănătății, dar în această problemă decidenți sunt ministerele Mediului și Industriei.
„Solicităm autorităţilor competente, Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislaţia, astfel încât pacienţii să aibă acces mai rapid la medicamentele generice şi biosimilare. În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi”, transmite APMGR.
Medicamentele generice:
- tratează „peste 70%” dintre pacienţi;
- intră pe piaţă cu preţuri mai mici decât medicamentul inovativ cu 40% (în primul an) – 70% (în al patrulea an);
- asigură medicamente esenţiale pentru un grup demografic mai larg.