OMS: 17 agenți patogeni pentru care avem ”nevoie urgentă de vaccinuri”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat pentru prima dată o listă cu 17 agenți patogeni pentru care „este nevoie urgentă de vaccinuri”.
„Facem acest lucru pentru că ne-am dori ca dezvoltarea de vaccinuri să treacă de la concentrarea pe randamentul comercial la nevoile de sănătate regionale și globale”, a declarat doctorul Mateusz Hasso-Agopsowicz, specialist în vaccinuri în cadrul OMS, într-o recentă conferință de presă.
Acesta este „primul efort global de a acorda prioritate agenților patogeni endemici pe baza unor criterii care includ povara regională a bolii, riscul de rezistență la antimicrobiene și impactul socio-economic”, explică OMS într-un comunicat de presă.
Dezvoltarea vaccinurilor împotriva acestor 17 agenți patogeni se află în stadii diferite: unele, încă în stadiu de cercetare, cum ar fi pentru hepatita C, în timp ce altele sunt aproape de a fi aprobate de autoritățile de reglementare pentru a face obiectul unei recomandări politice sau să fie introduse pe piețe, ca în cazul virusului dengue.
Aceste vaccinuri „ar reduce în mod semnificativ bolile care afectează comunitățile în prezent”, dar „și costurile medicale cu care se confruntă familiile și sistemele de sănătate”, a subliniat în comunicatul de presă dr. Kate O’Brien, directorul Departamentului de Vaccinare din cadrul OMS.
HIV. Malarie. Tuberculoză…
În alegerile sale, OMS confirmă prioritățile de lungă durată pentru cercetare și dezvoltare (C&D) privind vaccinurile, în special împotriva HIV, malariei și tuberculozei – trei boli care, în împreună, provoacă aproape 2,5 milioane de decese în fiecare an, în întreaga lume.
De asemenea, OMS atrage atenția asupra agenților patogeni precum streptococul din grupa A, care provoacă infecții grave și este responsabil pentru sute de mii de decese în fiecare an, în principal în țările cu venituri mici.
„Un alt exemplu printre noile priorități este Klebsiella pneumoniae, o bacterie asociată cu 790.000 de decese în 2019 și responsabilă pentru 40% din decesele neonatale din cauza unei infecții a sângelui (sepsis) în țările cu venituri mici”, se arată în comunicatul de presă al OMS.
Potrivit doctorului Hasso-Agopsowicz, cei 17 agenți patogeni afectează în principal persoane din țările cu venituri mici.
În trecut, cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor au fost influențate de rentabilitatea noilor vaccinuri. Aceasta înseamnă că bolile care afectează grav zonele cu venituri mici primesc, din păcate, mult mai puțină atenție”, a spus el.
„Cu această listă, sperăm să dăm o orientare. Noi le dăm direcția”, a mai spus acesta.