O afacere gustoasă și bănoasă. Redescoperirea unui fruct uitat

Publicat: 06 nov. 2024, 08:14, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
O afacere gustoasă și bănoasă. Redescoperirea unui fruct uitat
Moșmoane, un fruct uitat, dar delicios

Paul Şpan, un agricultor din România, a decis să parieze toate economiile sale pentru a cultiva moșmoni, un fruct rar și aproape uitat în România. Acest fruct este nu doar delicios, ci și un adevărat medicament natural contra bolilor de sezon.

Fructul are patru sâmburi, iar învelişul şi sâmburii nu se mănâncă, se mănâncă doar miezul. Sunt foarte uşor de cules”, spune Paul despre moșmon sau moșmoane, cum vrea fiecare să le numească.

După ce s-a documentat online, Paul a plantat moșmoni pe terenul moștenit de la mătușa sa. În primul an, a recoltat 100 de kilograme, iar anul acesta, producția s-a multiplicat de șapte ori.

„Este foarte rezistent la boli, la îngheţuri târzii şi se poate păstra în condiţii optime pentru o perioadă îndelungată, dacă fructele sunt ţinute la rece. Nu necesită o mână de lucru, în sensul să angajez mai mulţi oameni. Momentan sunt doar eu şi familia care se ocupă de această livadă”, adaugă agricultorul.

Astăzi moșmonul comun este foarte răspândit în stare spontană în toată Europa, deși nu mai este folosit ca arbore de livadă. Nefiind îngrijit, nici fructele nu se remarcă printr-o calitate deosebită. În livadă, însă, situația se schimbă. Numai că, pentru a-l cultiva cu bune rezultate, sunt necesare anumite cunoștințe. Cea mai valoroasă este aceea că la această specie plantele sunt sexuate. Adică există plante mascul și plante femelă. Rodesc doar cele femelă, dar, pentru aceasta e nevoie ca între ele să existe și plantele mascul.

Investiția lui Paul în această cultură a fost de aproximativ 15.000 de euro, toate economiile acumulate în cei cinci ani de muncă în domeniul ospitalității din Franța. Cu o producție estimată la 700 de kilograme în acest an, Paul se confruntă cu provocarea de a găsi o piață de desfacere pentru fructul său.

„Anul acesta, având o producţie destul de mare, undeva la 700 de kilograme, am încercat să iau legătura cu anumite fabrici care produc dulceaţă sau gemuri şi sper ca, în timp, să reuşesc să am o colaborare cu ei”, explică el.

Moșmonii sunt o sursă bogată de fibre și vitamina C, fiind perfecti pentru sezonul virozelor. „Este un fruct care ne ajută foarte mult pentru patologia digestivă, combătând constipaţia, doarece este o sursă bogată de fibre. Contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, de obicei cancerul de colon. Mai are şi efecte antioxidante puternice”, precizează nutriționistul Iulia Trif.

Cei care gustă moșmonii pentru prima dată descriu fructul ca având „o textură moale, uşor granulată” și afirmă că „sincer dă înspre o combinaţie dintre pară şi un măr”. Un kilogram de moșmoni costă 20 de lei.