Miliardarul Siminel Andrei a fost revocat din funcția de administrator al Libra Internet Bank. Iată motivele ascunse de bancă

Publicat: 07 nov. 2024, 08:50, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Miliardarul Siminel Andrei a fost revocat din funcția de administrator al Libra Internet Bank. Iată motivele ascunse de bancă

Siminel Andrei a fost revocat din funcția de administrator al Libra Internet Bank și a fost înlocuit cu Andrei Liviu Stamatian, potrivit unui raport transmis, miercuri, Bursei de Valori București (BVB).

“Se revoca domnul SIMINEL-CRISTIAN ANDREI din funcția de administrator al Băncii (membru al Consiliului de Administrație) și se alege, pe o perioadă de 4 ani, domnul ANDREI-LIVIU STAMATIAN, (…), în funcția de administrator neexecutiv independent al Băncii, membru în Consiliul de Administrație.

Mandatul de administrator al domnului ANDREI-LIVIU STAMATIAN începe de la dată admiterii de către Registrul Comerțului a cererii de înregistrare a mențiunilor privind numirea să în această funcție, după ce anterior se va fi obținut aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a României privind numirea acestuia în funcția de administrator.

Mandatul domnului SIMINEL-CRISTIAN ANDREI încetează la dată la care începe mandatul de administrator al domnului ANDREI-LIVIU STAMATIAN.

Membrii Consiliului de Administrație îi mulțumesc domnului SIMINEL-CRISTIAN ANDREI pentru întreagă activitate derulată în cadrul Consiliului de Administrație al Libra Internet Bank”, arată rapotul remis, miercuri, pieței BVB.

Andrei Stamatian este CEO al EnergBank, bancă din Republica Moldova. El a fost director la divizia de retail a Unicredit Bank România.

Activele nete totale ale Libra Internet Bank au ajuns la 11,6 miliarde lei în semestrul I din 2024, o creștere cu 4% față de finalul anului 2023, profitul net înregistrat în primele șase luni din 2024 este de 149,5 milioane lei, iar portofoliul brut de credite se situa la 7,3 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare neauditate.

Libra Internet Bank a fost înființată în 1996 în București și face parte din grupul american de investiții New Century Holdings (NCH).

Conducerea băncii nu a precizat motivele revocării din funcție a lui Siminel.

Potrivit informațiilor apărute în mass-media, miliardarului Siminel Cristian Andrei i se mai spune – pe piața de capital – și ”omul care a cumpărat România”, fiind privit ca un afacerist ,,uns cu toate alifiile”, impunându-se în fața altor competitori printr-o negociere ”dură” și reușind, de mulți ani, să dicteze trendul în ceea ce privește, printre altele, prețurile chiriilor pe segmentul comercial la nivelul întregii țări.

Omul de afaceri Siminel Cristian Andrei a fost vizat într-un dosar de corupție instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.

La data de 08.09.2009 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Argeș Secția a II-a Penală o plângere formulată de mai multe persoane având calitatea de ”petent”. Obiectul respectivei plângeri îl constituia o rezoluție – nr. 173/P/2009 din 17.07.2009 – pronunțată de Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. Și, concret, ”învinuitul” Adrian Siminel Cristian era scos, prin rezoluția respectivă, de sub urmărire penală.

Numele omului de afaceri este legat de o adevărată rețea de firme pe care le controlează, el fiind considerat, de altfel, și adevăratul patron al Libra Bank.

Siminel este, acum, directorul general al NCH Advisors – ocupă această funcție din 1994 -, administratorul mai multor fonduri de investiții, printre care Broadhurst și Lindsel Enterprises.

Prin fondul pe care îl conduce a investit până în prezent 400 sute de milioane de euro pe piața românească de capital.

New Century Holdings (NCH) stabilește direcțiile strategice de devoltare a societăților în care grupul deține pachete majoritare (peste 70 de societati cu peste 6.000 de angajați). Totodată, gestionează și restructurarea/vânzarea companiilor din portofoliu și susținerea intereselor acționarilor minoritari în România.

Cel mai mare scandal în care a fost implicat Andrei Siminel privește afacerile de la Asociația PAS Trivale.

În anul 1996, Fondul Proprietății de Stat (F.P.S.) a vândut un procent de 70% din acțiunile deținute la (…), acțiuni ce au fost cumpărate de către asociația salariaților PAS TRIVALE SA. Această asociație a mai cumpărat încă  7% din acțiunile societății SIF Oltenia. Deoarece titlul bancar folosit pentru cumpărarea pachetului de acțiuni de la FPS a fost achitat, PSA TRIVALE SA trebuia dizolvat si radiat.

Astfel, în luna martie a anului 2003, a fost convocată Adunarea Generala a PAS TRIVALE SA, scopul fiind divizarea asociației. Fiecare acționar urma să-și preia cota parte în funcție de numărul de acțiuni pe care-l deținea.

Printr-o hotărâne a Adunării Generale a Asociației, tranzacționarea acțiunilor s-a făcut, de către deținători, în cadrul Pieței Rasdaq.

Aceste acțiuni care aparțineau PAS TRIVALE SA au fost vândute de către deținătorii lor către mai multe persoane juridice si fizice, printre care si Adrian Siminel Cristian.

Întrucât formalitățile legale referitor la emiterea tuturor extraselor de conte de către P.R.A. nu erau finalizate, la cererea PAS TRIVALE SA , C.N.V.M. a suspendat tranzacționarea acțiunilor (08.04.2003), însa la 10.04.2003, printr-o altă decizie a permis tranzacționarea acțiunilor pe Piața Rasdaq.

”Petenții” s-au considerat prejudiciați de tranzacționarea acțiunilor pe Piața Rasdaq, considerând tranzacțiile ”netransparente” și, mai mult ”cunoscute de doar câteva persoane”, printre care și Siminel Cristian Andrei, și au intentat process.

Libra Internet Bank are și alte probleme mult mai complicate, decât restructurarea personalului.

O anchetă jurnalistică de proporții readuce în prim plan dosarul penal al bancherului Radu Grațian Ghețea, în prezent președintele Libra Internet Bank, fost președinte al CEC Bank, de unde s-a ,,pensionat” pe hârtie, și a continuat să activeze la Libra Bank, aflat acum și în postul de președinte onorific al Asociației Române a Băncilor, breasla elitelor financiare.

Ce l-a salvat pe Grațian Ghețea de la închisoare. Cu siguranță banii, și încrengăturile de relații în mediul financiar-bancar, inclusiv blânda oblăduire a Băncii Naționale a României, care a dat toate avizele pentru funcțiile bancare ale lui Ghețea, inclusiv la Libra Bank, unde se află și azi pe un salariu generos, fără să fie derajat de nimeni.

Radu Grațian Ghețea, a fost implicat într-un accident rutier, pe 5 iunie 2022, în orașul Hârșova.

În urma coliziunii dintre automobile, un bărbat de 54 de ani, pasager într-un autoturism Dacia Logan, a decedat, iar alte două persoane au fost rănite.

Conform anchetei, Ghețea conducea un autoturism Audi care a intrat pe contrasens, lovind un Volkswagen și ulterior o Dacia Logan. Expertiza tehnică a indicat că intrarea pe contrasens s-ar fi datorat fie adormirii la volan, fie utilizării telefonului mobil în timpul conducerii.