De ce trebuie să limităm zahărul în cazul bebelușilor?

Publicat: 08 nov. 2024, 06:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce trebuie să limităm zahărul în cazul bebelușilor?

Primele 1.000 de zile ale bebelușilor pot influența restul vieții, spun autorii unui recent studiu.  O dietă săracă în zahăr în uter și în primii doi ani, adică timp de 1.000 de zile de la concepție, reduce semnificativ riscul de boli cronice la vârsta adultă.

Publicat în revista Science, numărul din 31 octombrie, studiul se concentrează asupra perioadei de raționalizare a zahărului introdusă în Marea Britanie, din 1942 până în septembrie 1953.

Potrivit cercetătorilor de la Colegiul de Litere, Arte și Științe USC Dornsife, Universitatea McGill din Montreal și Universitatea din California din Berkeley, această raționalizare a contribuit la limitarea consumului de zahăr la niveluri conforme cu ghidurile actuale.

Pe de altă parte, consumul de zahăr aproape s-a dublat după raționalizare. „Dietele par să fie de fapt în concordanță cu ghidurile actuale stabilite de Departamentul Agriculturii din SUA și Organizația Mondială a Sănătății, care recomandă să nu se adauge zahăr copiilor sub 2 ani și să nu depășească 12 lingurițe (50 g) de zahăr adăugat pe zi pentru adulți”, precizează autorii într-un comunicat de presă.

Hipertensiune, diabet de tip 2

Astfel, copiii care au experimentat restricții în primele 1.000 de zile după concepție au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 și cu până la 20% mai puțin risc de hipertensiune la vârsta adultă . Pentru a obține aceste rezultate, cercetătorii au analizat datele din UK Biobank, o bază de date biomedicală pe scară largă, care conține milioane de mostre de sânge, salivă și urină, precum și fișe medicale, care conțin istoricul și stilul de viață al voluntarilor. Astfel, ei au putut compara rezultatele pe termen lung asupra sănătății (mai mult de 50 de ani) ale adulților concepuți în Regatul Unit înainte și după încheierea perioadei de raționalizare a zahărului.

A fost un avantaj pentru oamenii de știință, deoarece foarte rar pot studia date aparținând unui număr atât de mare de persoane expuse la două tipuri foarte diferite de alimentație. În timpul raționalizării, consumul de zahăr a fost în medie de 8 lingurițe sau 40 de grame de zahăr pe zi. La sfârșitul raționalizării, consumul de zahăr zahăr  ”a sărit” la 16 lingurițe sau 80 de grame de zahăr pe zi.

Restricția zahărului în primele 1.000 de zile de viață a redus semnificativ riscul de a dezvolta diabet și hipertensiune arterială, iar în cazul celor care au fost diagnosticați ulterior cu una dintre aceste boli, debutul acesteia a fost întârziat cu patru ani, respectiv doi ani, subliniază autorii acestei cercetări.

Cea mai semnificativă perioadă pare să fie cea de după naștere. Doar expunerea în uter a fost suficientă pentru a reduce riscul, dar protecția împotriva bolilor cronice a crescut după naștere, după introducerea alimentelor solide.

Prea mult zahăr adăugat în alimentele pentru copii

În condițiile în care diabetul de tip 2 este una dintre cele mai răspândite boli cronice din lume, autorii studiului atrag atenția asupra  consumului  excesiv de zahăr adăugat încă din copilărie, în primul rând în preparatele pentru bebeluși și în alimentele pentru copii: de exemplu, biscuiți și unele băuturi, care conțin foarte mult zahăr.

„Părinții au nevoie de informații, iar acest studiu le oferă dovezi că reducerea consumului de zahăr adăugat la începutul vieții este un pas important către îmbunătățirea sănătății copiilor de-a lungul vieții”, spune Claire Boone, co-autor al studiului, specialist în economia sănătății la Universitatea McGill.

Paul Gertler, co-autor și economist la Universitatea din California, Berkeley, adaugă: Zahărul în cazul bebelușilor este noul tutun și ar trebui să îl tratăm ca atare, forțând companiile să refacă rețetele  alimentelor pentru copii cu unele sănătoase, reglementând marketingul și taxând alimentele cu mult zahăr destinate copiilor”.