DNA: Mai mulți notari publici au fost reținuți. Emiteau documente de moștenire false

Publicat: 07 nov. 2024, 13:19, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
DNA: Mai mulți notari publici au fost reținuți. Emiteau documente de moștenire false

DNA desfășoară o anchetă amplă, care îi vizează pe trei notari publici, acuzați de eliberarea unor certificate de moștenitor ilegale, și pe alte patru persoane fizice reținute pentru 24 de ore, suspectate de implicare într-un grup organizat. Potrivit procurorilor, cazul a implicat eliberarea a nouă certificate de moștenitor, folosite pentru vânzarea unor apartamente din București în valoare de peste 500.000 de euro, fiind vizată perioada 2021-2022.

Notari publici, ridicați de DNA

DNA a detaliat că acuzațiile asupra notarilor includ infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Notarii implicați – Seceleanu Lidia Simona, Dumitru Mariana și Trifoi Doru Crin – ar fi emis în mod fraudulos certificate de moștenitor, prin care se atesta fals că anumite persoane ar fi fost moștenitorii unici ai unor apartamente nerevendicate din București și Ilfov.

Apartamentele erau tranzacționate ulterior la prețul pieței, iar câștigurile rezultate din vânzări depășeau suma de 560.000 de euro, conform estimărilor DNA.

”Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către cabinetele notariale, în perioada 2021-2022, a unor certificate de moştenitor, precum şi a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, imobile nerevendicate ori care au aparţinut unor persoane fără moştenitori. După obţinerea documentelor respective, imobilele erau vândute la preţul pieţei”, a transmis, joi, DNA, într-un comunicat de presă.

În cadrul anchetei, procurorii au reținut patru persoane fizice fără funcții speciale, suspectate de complicitate în emiterea certificatelor de moștenitor și de falsificarea altor acte juridice. Acestea sunt acuzate de infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și spălare de bani.

DNA a transmis că suspecții ar fi beneficiat de sprijinul unor persoane care aveau cunoștințe detaliate privind proprietățile fără moștenitori sau nerevendicate, oferindu-le notarilor date necesare pentru a elabora actele false. Apartamentele astfel obținute erau vândute pe piața imobiliară, prin tranzacții care le asigurau sume considerabile celor implicați.

Ca parte a anchetei, DNA a efectuat recent 12 percheziții în locații asociate cazului. Persoanele reținute urmează să fie prezentate Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.