Guvernul a pregătit un nou ajutor pentru români: indemnizația de solidaritate. Cine sunt persoanele vizate
Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență care introduce o indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii care suferă de diverse grade de handicap, măsura urmând să fie implementată de la 1 ianuarie 2025.
Indemnizație de solidaritate pentru pensionari
Această indemnizație este destinată persoanelor care au un handicap vizual grav, un handicap grav sau unul accentuat și care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă. Inițiativa are scopul de a oferi o protecție socială mai echitabilă și de a crește veniturile acestei categorii vulnerabile de pensionari, contribuind astfel la consolidarea incluziunii sociale.
Potrivit ordonanței, cuantumul indemnizației de solidaritate se va stabili raportându-se la valoarea pensiei pentru limită de vârstă pe care o primește fiecare pensionar eligibil. De asemenea, această indemnizație va fi actualizată anual, în luna ianuarie, conform unui mecanism de indexare.
”Indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat.
Guvernul României a aprobat, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu #handicap, prin care se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de #solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
Prin aceste măsuri se asigură o #protecție socială echitabilă și se consolidează incluziunea acestor persoane astfel încât veniturile să fie majorate anual.
Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR) la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut”, arată un comunicat al Ministerul Muncii.
Actualizarea va include procentul de creștere al indicatorului social de referință (ISR), la care se adaugă jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Această ajustare periodică urmărește să mențină nivelul de trai al pensionarilor cu dizabilități severe la un nivel sustenabil și adaptat condițiilor economice actuale.
În plus, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a inclus în acest act normativ și un element de sprijin suplimentar, numit „punct de sprijin”, pentru persoanele cu handicap care devin pensionari după 1 ianuarie 2025.
Astfel, pensionarii cu handicap grav sau vizual grav vor primi un punct de sprijin pentru fiecare an de cotizare contributivă. Cei care au handicap accentuat vor beneficia de 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de cotizare. Valoarea unui punct de sprijin va reprezenta 0,125 din valoarea ISR.