Credem că suntem bine apărați? O iluzie, poate. Ce arată un studiu britanic despre forțele armate europene
Europa este încă slab echipată pentru a se proteja, potrivit unui studiu IISS
Europa nu are personal militar, iar capacitățile sale de apărare rămân insuficiente, chiar dacă cheltuielile au crescut de la invazia rusă a Ucrainei, potrivit datelor unui studiu al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) publicat vineri, 8 noiembrie.
Raportul studiului britanic este publicat într-un moment în care țările europene pun la îndoială persistența sprijinului militar american pentru Ucraina după alegerea lui Donald Trump, iar apelurile la întărirea apărării Europei sunt în creștere.
Principalele forțe armate europene au personal insuficient
Principalele forțe armate europene „rămân cu personal insuficient, prea multe dintre ele continuând să piardă trupe fără a încuraja suficient generația tânără să se implice”, subliniază IISS.
„Ei continuă să se bazeze pe Statele Unite în diferite grade în toate domeniile militare”, potrivit grupului de experți, prezenți la un forum la Praga, în Republica Cehă, pe teme de consolidare a apărării europene.
Cu siguranță „membrii europeni NATO și-au mărit cheltuielile cu 50%” de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar invazia rusă a Ucrainei în 2022 a scos la iveală multe slăbiciuni în capacitatea Europei de a-și asigura propria securitate.
Arsenalul a fost „sever redus după sfârșitul Războiului Rece” și „industria de apărare din Europa sa contractat și ea”, se arată în studiu.
Producția în unele sectoare, inclusiv apărarea aeriană și artileria, a crescut semnificativ din 2022. Producătorii de arme răspund nevoilor Ucrainei
De exemplu, producția anuală de muniție de 155 mm a Rheinmetall a crescut de zece ori pentru a ajunge la 700.000 de unități, iar jumătate din comenzile din țările europene NATO merg în prezent către companii europene, față de 34% pentru sistemele americane.
Viitorul comisar european pentru Apărare: Uniunea Europeană trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărarea sa
Miercuri, 6 noiembrie, viitorul comisar european pentru apărare Andrius Kubilius a declarat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărarea sa, nu din cauza realegerii președintelui american Donald Trump, ci din cauza amenințării ruse.
În timp ce liderii europeni s-au adunat la Budapesta, Ungaria, în acest weekend, președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu ar trebui să „delege pentru eternitate” securitatea Europei, la Washington.
Sursa: Euractiv