Bulgaria construiește noi reactoare cu miliarde de dolari de la americani
Bulgaria lansează construcția unui proiect nuclear „ireversibil” cu reactoare americane de 14 miliarde de dolari
Guvernul bulgar a început luni (4 noiembrie) construcția a două reactoare nucleare care utilizează tehnologii americane, semnând un prim contract în valoare de aproape 350 de milioane de dolari.
Parlamentul bulgar a optat pentru construirea noilor reactoare nucleare folosind tehnologia AR-1000 de la compania americană Westinghouse, construcția fiind realizată de compania coreeană Hyundai.
Noul acord face ca proiectul nuclear să fie „ireversibil”, a spus ministrul Energiei, Vladimir Malinov, adăugând că până la sfârșitul anului viitor guvernul va cunoaște costul final al proiectului și fezabilitatea sa economică.
Primul dintre cele două noi reactoare nucleare este de așteptat să producă energie electrică din 2034.
Se preconizează că reactoarele vor costa mai mult de 14 miliarde de dolari, iar statul va fi investit aproape 1 miliard de dolari în compania de proiect Kozloduy-New Capacities.
Guvernul bulgar ar putea primi finanțare de 8 miliarde de dolari de la banca americană de export Exim Bank, precum și un împrumut asemănător de la instituțiile sud-coreene care finanțează proiecte similare de experți.
Ministrul bulgar al Energiei a spus că US Exim Bank va finanța activitățile Westinghouse și ale subcontractanților bulgari, în timp ce Coreea de Sud va sprijini Hyundai și companiile coreene implicate în proiect.
Bulgaria se așteaptă la cel puțin 700 de milioane de dolari din vânzarea a două reactoare nucleare rusești către Ucraina, pentru a finaliza centrala nucleară Hmelnytskyi.
Proiectul nuclear bulgar trebuie însă notificat Comisiei Europene, care să aprobe construcția celor două noi reactoare americane.