Cronica săptămânii economice

Publicat: 09 nov. 2024, 08:12, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Cronica săptămânii economice

Săptămâna care stă să se încheie a fost marcată de vizita delegației FMI la București, scopul acesteia fiind de a se informa asupra evoluțiilor economice și financiare din România. În sectorul privat, Signal Iduna a preluat Garanta Asigurări, iar UniCredit a cumpărat 90,1% din Alpha Bank România. Guvernul a aprobat achiziții majore, inclusiv 32 de avioane F-35 și trenuri electrice, iar Prime Batteries Technology a anunțat o investiție de 700 de milioane de euro. Black Friday a adus creșteri semnificative în comerțul online, iar BNR a menținut rata dobânzii cheie la 6,50%.

 

4 noiembrie – Signal Iduna preia Garanta Asigurări, UniCredit achiziționează Alpha Bank România, iar Ministerul Energiei avansează proiecte majore în sectorul energetic

Grupul german Signal Iduna a achiziționat un pachet majoritar de acțiuni la Garanta Asigurări, cu subscrieri de peste 55 de milioane de lei în 2023. Finalizarea tranzacției depinde de aprobările Autorității de Supraveghere Financiară și Consiliului Concurenței din România. În trecut, The Ethniki, proprietarul principal al Garanta, a încercat să găsească un alt cumpărător, inclusiv prin discuții cu EximAsig și brokeri locali, însă fără succes. Signal Iduna este activă în România din 2008, unde oferă servicii de asigurări de viață și sănătate. Achiziția Garanta consolidează poziția Signal Iduna pe piața românească. Garanta a înregistrat pierderi de 20,75 milioane de lei în 2022 și 2023 și este controlată în proporție de 96,7% de The Ethniki.

Ministerul Energiei din România și compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea investiției Tarnița-Lăpuștești, un proiect de importanță strategică pentru echilibrarea sistemului energetic național, absolut necesar în contextul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile.

Hidroelectrica și norvegienii de la SINTEF au semnat un acord pentru implementarea unui proiect de transfer de cunoştinţe, tehnologie şi practici în producția de energie din hidrocentrale.

UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și Alpha Services and Holdings S.A. („Alpha”) anunță că, după obținerea tuturor aprobărilor necesare de la autoritățile relevante și în urma procesului de due diligence, UniCredit a achiziționat 90,1% din acțiunile Alpha Bank România S.A. („Alpha Bank România”) de la Alpha International Holdings S.M.S.A., subsidiară deținută integral de Alpha. Tranzacția implică o plată constând în (i) 9,9% din capitalul social al UniCredit Bank S.A. („UniCredit România”) și (ii) aproximativ 255 de milioane de euro în numerar.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat cinci contracte de investiții pentru proiecte de stocare a energiei în baterii, cu o capacitate totală de 791,48 MWh, finanțate cu peste 30 de milioane de euro prin PNRR. Proiectele, parte din apelul PNRR/2022, susțin securitatea energetică a României. Beneficiarii principali sunt Aukera Project Company Delta SRL (299,75 MWh, Ialomița), susținută de AtlasInvest a miliardarului olandez Marcel van Poecke; Baboia Solar Plant SRL (121,92 MWh, Giurgiu), deținută de dezvoltatorul austriac Enery; și Energy Capital Group SRL (199,13 MWh, Caraș-Severin), controlată de Olivian Barbălată, Adrian Borotea și Dragoș Ciuhu.

 

5 noiembrie – DN AGRAR lansează fabrica de compost, Șantierul Naval Orșova semnează contracte internaționale, iar România colaborează cu Japonia pentru proiecte de infrastructură și tehnologie. DN AGRAR Group, cel mai mare producător integrat din sectorul zootehnic din România și lider în producția de lapte de vacă, anunță începutul activităților la noua fabrică de compost din cadrul fermei DN AGRAR Apold. După finalizarea primei unități automatizate pentru compostarea gunoiului de grajd și a unei instalații dedicate producerii de îngrășăminte organice, compania pune în aplicare un sistem integrat de gestionare a deșeurilor organice. În urma unui studiu de fezabilitate desfășurat în ultimii doi ani, DN AGRAR va transforma anual 21.000 de tone de gunoi de grajd în peste 7.000 de tone de îngrășământ organic. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 1,8 milioane de euro.

Șantierul Naval Orșova anunță că a semnat două contracte externe pentru construcția a două nave fluviale, care vor fi cumpărate de compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding. Valoarea celor două contracte se ridică la 8.580.000 de euro.

Premierul Marcel Ciolacu a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație de investitori japonezi din domeniile energie, cercetare și tehnologie, industrie, infrastructură și bancar, condusă de viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi. Conform Guvernului, delegația economică japoneză a transmis premierului României interesul de a consolida sprijinul financiar pentru România în proiecte din domeniile infrastructurii de transport, energie, digitalizare și înaltă tehnologie.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, au semnat un protocol în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice, care pune bazele primului program integrat ce va crea drona românească.

 

6 noiembrie – Electroplast investește 9 milioane de euro în modernizare, CJUE respinge contestația Wizz Air. România negociază o finanțare de 1,5 miliarde de euro pentru irigații

Producătorul de cabluri electrice Electroplast anunță un proiect de investiții de peste 9 milioane de euro, destinat modernizării tehnologice a fabricii și prin extinderea prezenței sale în proiecte de infrastructură feroviară de amploare. Compania va primi și o finanțare de la Ministerul Energiei. Compania este furnizor de cabluri pentru proiectele de modernizare a mai multor linii ferate din România.

Tribunalul General din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins acţiunea înaintată de Wizz Air referitoare la un ajutor acordat de România companiei aeriene naţionale TAROM pentru compensarea pagubelor suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19 şi a decis că ajutorul, care se ridică la aproape două milioane de euro, este compatibil cu piaţa internă, informează un comunicat de presă al CJUE.

ANCOM a adoptat o procedură de anulare a unor obligații de plată către bugetul său. Furnizorii interesați pot să depună cereri până pe 25 noiembrie.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că România poartă negocieri cu Banca Mondială și BEI pentru obținerea unei finanțări de 1,5 miliarde de euro, destinată reabilitării sistemului de irigații.

Florin Barbu / Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

7 noiembrie – TAROM și OMV Petrom lansează combustibilul sustenabil pentru aviație, Prime Batteries investește 700 milioane euro în fabrica de baterii, iar Guvernul aprobă achiziții majore în domeniul apărării și transporturilor

TAROM, compania națională de transport aerian a României, și OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, anunță semnarea unui contract pentru furnizarea de combustibil sustenabil pentru aviație, o premieră pentru aviația românească. Începând cu 1 ianuarie 2025, OMV Petrom va furniza TAROM combustibil pentru aviație SAF pe patru aeroporturi din România, cu respectarea cerințelor Regulamentului RefuelEU Aviation: Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara și Aeroportul Internațional Iași.

Producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, fondat și controlat de antreprenorul român Adrian Polec, pregătește construcția unei noi fabrici, în localitatea Fundulea, care va atrage o investiție de circa 700 de milioane de euro.

Guvernul a aprobat și va trimite în Parlament proiectul legii în baza căreia România va cumpăra 32 de avioane militare F-35 Lightning de la SUA, achiziție avizată preliminar de Legislativul român în toamna anului trecut și confirmată de Departamentul de Stat de la Washington în septembrie 2024. Draftul de act normativ va fi dezbătut de parlamentari în procedură de urgență.

Guvernul a aprobat achiziția a 9 trenuri electrice noi și a 23 de locomotive, investiție cu o valoare de peste 1,2 miliarde de lei, care are asigurată o finanțare de 200 de milioane de euro prin Fondul de Modernizare.

Fabrica de anvelope pentru autoturisme de la Oradea, dezvoltată de Nokian Tyres, va beneficia de un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro, conform unei decizii aprobate în şedinţa Guvernului.

Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, a pus în funcţiune, la Slănic Prahova, o combină austriacă Sandvick, de mari dimensiuni, care va contribui la creşterea producţiei de sare şi la creşterea securităţii în muncă. Combina, care este deja folosită la Salina Praid, a costat aproximativ 20 de milioane de lei şi a fost achiziţionată în cadrul programului de retehnologizare a companiei.

8 noiembrie – TeraPlast investește 18,5 milioane de euro în fabrica de folii stretch, Black Friday aduce creșteri în comerțul online. BNR menține rata dobânzii la 6,5%

Grupul TeraPlast a inaugurat noua fabrică de folii stretch Opal, situată în parcul industrial din Sărățel. Cu o investiție totală de 18,5 milioane de euro, din care 5,3 milioane de euro reprezintă ajutor de stat, această unitate modernă de producție contribuie la înlocuirea importurilor și la consolidarea sectorului industrial local.

Black Friday a fost, probabil, cea mai așteptată zi a săptămânii, cu românii manifestând o încredere tot mai mare în cumpărăturile online. Vizitele pe mobil și plățile cu cardul au crescut semnificativ, depășind 70%, iar aproape 85% dintre clienți au optat pentru livrarea rapidă la lockere. Printre cele mai populare categorii au fost cosmeticele și produsele de îngrijire personală, urmate de articole pentru casă și curățenie. Reducerile au fost consistente pe toate sectoarele: televizoare OLED de la LG, telefoane Nothing, materiale de construcții la MatHaus și Dedeman, precum și cărți la Cărturești, unde prețurile au scăzut până la 45%. Produsele pentru gaming, inclusiv volane Logitech și căști Oculus, au avut și ele reduceri substanțiale.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Jan Kees Martijn și-a încheiat vizita la București, scopul acesteia fiind de a se informa asupra evoluțiilor economice și financiare din România. Misiunea a avut un caracter obișnuit, de consultări periodice. Purtătoarea de cuvânt de la Biroul FMI din București, Luminița Drăgan, a confirmat, pentru Puterea, că ,,delegația și-a încheiat vizita, după discuțiile avute”, pe parcursul celor cinci zile de ședere în București.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședință la 8 noiembrie 2024, a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an.