Complot iranian dejucat: agent al Teheranului acuzat de planificarea asasinării președintelui ales, Donald Trump

Publicat: 09 nov. 2024, 09:30, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Complot iranian dejucat: agent al Teheranului acuzat de planificarea asasinării președintelui ales, Donald Trump

Justiția americană dezvăluie detalii despre un plan de răzbunare orchestrat de Gardienii Revoluției. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat inculparea lui Farhad Shakeri, un cetățean afgan de 51 de ani, acuzat că a conspirat pentru asasinarea președintelui ales, Donald Trump. Conform autorităților, Shakeri ar fi acționat sub ordinele directe ale Teheranului, recrutând infractori de drept comun în numele Gardienilor Revoluției Islamice, forța de elită a regimului iranian.

Un trecut tumultuos și legături periculoase

Farhad Shakeri nu este un necunoscut pentru autoritățile americane. După ce a petrecut 14 ani într-o închisoare din SUA, acesta s-a stabilit în Iran, unde ar fi fost cooptat de Gardienii Revoluției pentru a conduce o rețea de complici criminali. Scopul: executarea planurilor de asasinare ale Teheranului împotriva țintelor sale, printre care și președintele ales, Donald Trump.

Motivul răzbunării: moartea generalului Qassem Soleimani

Tensiunile dintre cele două națiuni au escaladat semnificativ după uciderea generalului Qassem Soleimani, lider al Forței Quds a Gardienilor Revoluției, în urma unui atac cu dronă ordonat de Donald Trump în ianuarie 2020. De atunci, Iranul a căutat modalități de a răzbuna moartea influentului său comandant, iar complotul recent dezvăluit pare a fi o continuare a acestor eforturi.

Arestări suplimentare și ținte colaterale

Pe lângă inculparea lui Shakeri, autoritățile americane au arestat doi cetățeni americani: Carlisle Rivera, de 49 de ani, și Jonathon Loadholt, de 36 de ani, ambii rezidenți în New York. Aceștia sunt acuzați că au planificat asasinarea unei jurnaliste americane de origine iraniană, cunoscută pentru criticile sale vehemente la adresa regimului de la Teheran. Deși numele acesteia nu a fost dezvăluit oficial, se crede că este vorba despre Masih Alinejad, o disidentă irano-americană care a fost anterior ținta unor tentative de asasinare sau răpire orchestrate de Iran.

Reacția autorităților americane

Merrick Garland, procurorul general al SUA, a declarat: „Puțini actori în lume reprezintă o amenințare atât de gravă pentru securitatea națională a SUA ca Iranul”. El a subliniat că acest complot evidențiază determinarea Teheranului de a-și atinge obiectivele prin orice mijloace, inclusiv prin utilizarea rețelelor criminale, pentru a elimina adversarii politici și vocile critice.

Implicarea Gardienilor Revoluției și implicațiile internaționale

Gardienii Revoluției Islamice, considerați forța de elită a Iranului, au fost implicați în numeroase operațiuni externe, adesea controversate. Implicarea lor în comploturi de asasinare pe teritoriul american ridică semne de întrebare privind capacitatea și dorința Teheranului de a respecta normele internaționale și suveranitatea altor state.

O escaladare periculoasă a tensiunilor

Dezvăluirea acestui complot subliniază fragilitatea relațiilor dintre SUA și Iran și evidențiază riscurile continue la adresa securității naționale americane. Pe măsură ce administrația Trump se pregătește să preia din nou conducerea, aceste evenimente ar putea influența semnificativ politica externă a SUA în Orientul Mijlociu și abordarea față de regimul de la Teheran.