Război Wizz Air Ungaria – TAROM soluționat în fața instanței europene. Românii au avut câștig de cauză

Publicat: 09 nov. 2024, 10:41, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Război Wizz Air Ungaria – TAROM soluționat în fața instanței europene. Românii au avut câștig de cauză

Tribunalul Uniunii Europene a respins recent acțiunea Wizz Air, care a contestat ajutorul acordat de statul român companiei aeriene naționale TAROM pentru a compensa pierderile suferite în contextul pandemiei de COVID-19. Ajutorul, în valoare de aproape 2 milioane de euro, a fost considerat compatibil cu piața internă, conform deciziei Comisiei Europene.

În februarie 2022, România a notificat Comisiei Europene un ajutor financiar destinat TAROM, sub forma unei majorări de capital, pentru a acoperi pierderile pe care compania le-a înregistrat pe 14 rute internaționale între 1 iulie și 31 decembrie 2020, în perioada restricțiilor de călătorie impuse de pandemie.

În aprilie 2022, Comisia a decis că acest ajutor este compatibil cu piața internă, în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Ajutorul, compatibil cu piața internă. Argumentele Wizz Air, respinse de Tribunal

Wizz Air a susținut că decizia Comisiei Europene nu a luat în considerare un ajutor de salvare anterior acordat TAROM și a subestimat avantajul concurențial oferit acesteia.

Tribunalul a respins aceste argumente, explicând că ajutoarele de stat pentru evenimente extraordinare, cum ar fi pandemia, sunt permise conform legii europene. De asemenea, a subliniat că ajutorul de salvare și cel actual sunt măsuri distincte, destinate acoperirii unor costuri diferite.

„Pe de o parte, ajutorul anterior și măsura în cauză sunt distincte și nu acoperă aceleași costuri și, pe de altă parte, Comisia nu este obligată să ia în considerare un eventual avantaj de care TAROM ar fi beneficiat în mod indirect, precum avantajul concurențial invocat de Wizz Air”, se arată în decizia Tribunalului.

Comisia a verificat corect proporționalitatea ajutorului acordat TAROM

Tribunalul a confirmat în Hotărârea din cauza T-827/22 | Wizz Air Hungary/Comisia (TAROM II; Covid-19) că evaluarea Comisiei Europene a fost realizată corect și că nu a existat o supracompensare pentru TAROM, arată un comunicat de presă al CJUE. Comisia a folosit un scenariu contrafactual pentru a calcula cu exactitate pierderile TAROM, iar Tribunalul a apreciat că TAROM a luat măsuri rezonabile pentru a minimiza pagubele în perioada analizată.

În final, Tribunalul a validat decizia Comisiei, considerând că ajutorul a fost proporțional și bine calculat, având în vedere condițiile excepționale generate de pandemie.