Care este cel mai sănătos fruct

Publicat: 11 nov. 2024, 06:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Care este cel mai sănătos fruct

Un profesor american a fost interesat să afle care este cel mai sănătos fruct. Și a ajuns la concluzia că lămâia este un superfruct, datorită proprietăților antioxidante, conținutului ridicat de vitamina C și capacității de a regla indicele glicemic.

Fructele și legumele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă. Mai nou, se recomandă 10 porții de legume și fructe pe zi, în loc de 5, cum era până de curând. Adică, 800 de grame în total, variind culorile acestora pentru a maximiza beneficiile nutriționale. Pentru că legumele și fructele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre alimentare și antioxidanți și oferă nutrienți valoroși ca: vitamina C, vitamina A, potasiu și acid folic, toți, esențiali pentru buna funcționarea organismului.

A mânca zilnic legume și fructe înseamnă a  reduce riscul de apariție a multor boli cronice, precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și unele tipuri de cancer.

Jennifer Di Noia, profesor asociat la Universitatea William Paterson din New Jersey, a analizat fructele și legumele din punctul de vedere al aportului de nutrienți esențiali. Studiul său, intitulat Powerhouse Fruits and Vegetables, și-a propus să identifice care alimente ne protejează sănătatea. Pentru clasificare, profesorul a analizat 17 nutrienți-cheie, inclusiv fibre, potasiu, proteine și diverse vitamine. Astfel, a reușit să identifice alimente care furnizează cel puțin 10% din necesarul zilnic recomandat de nutrienți esențiali pentru o porție de 100 g.

La categoria legume, cresonul a ocupat locul întâi, în timp ce la fructe, campioană este lămâia.

Lămâia, un superfruct

Lămâia este un fruct cu multiple proprietăți. Este bogată în antioxidanți, flavonoide și limonoizi, ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi responsabili de oxidarea celulelor. Reglează indicele glicemic, contribuind astfel la un control mai bun al nivelului de zahăr de sânge, fiind extrem de importantă pentru persoanele interesate să prevină diabetul. De asemenea, datorită conținututului ridicat de vitamina C (aproximativ 50 mg/100g), stimulează sistemul imunitar, întărind apărarea naturală a organismului. Toate aceste beneficii fac din lămâie un superfruct. Iată ce oferă acest fruct:

  • Calorii: 17 kcal
  • Proteine: 0,6 g
  • Grăsimi: 0,2 g
  • Carbohidrați: 5,4 g
  • Fibre: 1,6 g
  • Zaharuri: 1.5 g
  • Vitamina C: 30,7 -50 mg (aproximativ 34% din doza zilnică recomandată)
  • Vitamina B6: 0,1 mg
  • Folate: 6,6 mcg
  • Potasiu: 80,9 mg
  • Magneziu: 6,1 mg
  • Calciu: 22,6 mg
  • Fier: 0,2 mg

Pentru a profita din plin de beneficiile lămâii, puteți adăuga câteva felii în apă și ceai. O puteți folosi în dressinguri și sosuri, în locul borșului la prepararea ciorbelor, în locul oțetului în unele salate. Totuși, trebuie evitată pe stomacul gol, deoarece aciditatea poate provoca probleme digestive.