Platforma-gigant de rezervări în industria turismului la nivel global, Booking.com, anunță concedieri masive
Colosul online Booking.com, care are sute de angajați inclusiv în România, a anunțat concedieri masive, precizând că ”este un pas dificil, dar necesar”. În prezent, Booking.com analizează câte locuri de muncă vor fi eliminate, ca parte a unui proces de revizuire a structurii sale organizaţionale, au anunțat, pe 9 noiembrie, reprezentanți ai companiei, citați de Reuters.
Reprezentanţii Booking.com, subsidiară a Booking Holdings, au explicat că se află încă în primele etape ale procesului de revizuire, după care va fi luată o decizie definitivă.
”Acesta este un pas dificil, dar necesar, pentru a ne asigura că Booking.com rămâne agilă într-o industrie extrem de competitivă şi continuă să inoveze în interesul clienţilor săi”, a transmis compania într-un comunicat.
Fondată în 1996 în SUA, Booking.com a devenit cea mai mare platformă online de turism din lume. Compania cu peste 24.000 de angajați la nivel mondial a raportat anul trecut venituri totale de 21,37 miliarde de dolari.
Booking.com are peste 300 de angajați în birourile din România și anunțase planuri pentru angajarea a încă 500 de oameni, parte a unei strategii de dezvoltare ce presupunea investiții de 100 de milioane de euro, însă criza globală a influențat deciziile managementului.
Booking Holdings a indicat într-un document oficial, depus la SEC (Autoritatea de Reglementare din SUA), că intenţionează să ofere mai multe detalii despre reorganizare, inclusiv posibilele efecte asupra angajaţilor şi impactul financiar, ”în viitorul apropiat”.
Compania a anunțat o creștere de 13,6% a cheltuielilor, care nu era planificată.
Revizuirea se concentrează exclusiv asupra angajaților Booking.com şi nu afectează alte branduri ale grupului, cum ar fi Priceline, Agoda, Kayak sau OpenTable, arată Reuters.
Schimbările vin la doar câteva zile după ce Booking Holdings a raportat o creştere de 13,6% a cheltuielilor operaţionale în al treilea trimestru.
”Considerăm că aceste eforturi vor îmbunătăţi eficienţa cheltuielilor operaţionale, vor creşte agilitatea organizaţională şi vor elibera resurse care pot fi reinvestite pentru a ne îmbunătăţi oferta pentru călători şi parteneri”, a precizat compania în document.
Potrivit recentelor directive europene cu măsuri aplicate în Uniunea Europeană, marii jucători din domeniul tehnologiei (Big Tech,IT, afaceri online) sunt obligați să întreprindă acțiuni mai eficiente pentru a gestiona conținutul ilegal și dăunător de pe platformele lor.
Booking.com trebuie să se alinieze noilor reguli europene, alături de Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft. Booking.com a fost desemnată drept platformă majoră, cu impact puternic în piața turismului mondial.
Oficialii europeni a numesc „Gatekeeper”, adică vine cu mai multe oferte și mai multă libertate de a alege pentru utilizatorii finali, față de concurență.
Ca până acum, hotelurile, pensiunile și apartamentele vor fi înscrise pe platforma în baza unui comision din rezervări. Nu vor mai exista însă unități neclasificate, este obligatorie transparența în privința tarifelor afișate, iar serviciile oferite trebuie să fie de calitate.
Aceste noi reguli ar putea duce la comisioane mai mari pentru proprietari, spun experții din domeniu. Lucru care ar putea însemna o migrare a unităților turistice către alte platforme.
Platforma de rezervări online a avut la dispoziție șase luni pentru a se conforma obligațiilor.
Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală la nivel mondial, iar acestea pot crește la 20% în cazul unor încălcări repetate, de asemenea, poate obliga o companie să vândă o afacere sau părți din aceasta.
Toate site-urile care fac parte din această categorie, numită „gatekeeper”, trebuie să respecte anumite reguli comune. De pildă, să permită utilizatorilor să-și promoveze oferta și să încheie contracte în afara platformei.
Pe de altă parte, nu au voie să trateze favorabil anumite servicii sau să urmărească accesările și să trimită reclame clienților fără consimțământul acestora.