Virgil Popescu: „Nu vor fi scumpiri ale gazului”. Noutăți despre exploatarea gazelor de la Marea Neagră
Prezent la cea de-a șasea ediție a FORUMULUI GAZELOR NATURALE cu tema: ”Contribuția gazelor naturale la competitivitatea industriei, în contextul tranziției energetice”, eurodeputatul liberal, Virgil Popescu a punctat, pentru PUTEREA, că prețul gazelor nu ar trebui să crească nici după ridicarea plafonarii din aprilie 2025.
A venit iarna, depozitele sunt pline de gaze. Nu avem o problema în aprovizionarea cu gaze.
Proiectul Deep din Marea Neagră merge înainte. Nu avem o problema cu cei de la Romgaz și sunt foarte încrezător că va începe exploatrea la timp, la începutul lui 2027. La sfârșitul lui 2025 încep forajele în Marea Neagră.
Sondă de 100 de mii de metri cubi, zilnic, în producție, la Marea Neagră
Directorul de la Romgaz mi-a spus că astăzi la Caragele vor mai pune o sondă de 100 de mii de metri cubi, zilnic, în producție, în perioada imediat următoare. Deci, Romgaz lucrează și piața gazelor românești va fi aprovizionată fără probleme.
Întrebat dacă sunt posibile scumpiri ale gazelor în următoarea perioada sau după 1 aprilie, Virgil Popescu a răspuns negativ.
Nu cred. Este plafonare până la sfârșitul lui martie 2025, iar prețul mediu al gazelor pe bursă este același cu prețul plafonat.
Neptun Deep este cea mai mare resursă de gaze naturale din UE
Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este cel mai amplu proiect energetic aflat în plină desfăşurare la acest moment în România şi primul de explorare şi producţie la mare adâncime pe care România îl întreprinde în istoria sa.
Valoarea proiectului este de 4 miliarde de euro
Parteneri sunt OMV Petrom, cea mai mare companie din România, şi Romgaz, cel mai mare producător local de gaze, deţinut de statul român.
„Gazul identificat este un gaz foarte curat, cu conţinut de gaz metan ridicat şi conţinut scăzut de dioxid de carbon (CO2), sulf şi alte hidrocarburi (etan, propan, butan etc.)“, se arată în raportul privind impactul asupra mediului al proiectului Neptun Deep, semnat de compania Blumenfield.
Blumenfield, companie antreprenorială specializată pe zona de consultanţă şi analize de mediu, a avut anul trecut un business de 6,2 milioane de lei, mult peste afacerile de 2,8 milioane de lei din 2022. Compania este deţinută în proporţie de 81% de Gabriela Stanciu.
„Zona prevăzută pentru implementarea proiectului pe mare, respectiv coridorul de instalare a conductei de producţie si a cablului de fibră optică se suprapune cu ariile protejate ROSAC 0273 Zona marină de la Capul Tuzla şi ROSPA 0076 Marea Neagră.“