Lucian Rusu, Guvernul României: Estimăm un consum intern brut de gaz, cu 2% mai mare decât cel din iarna trecută
Lucian RUSU, secretarul general adjunct al Guvernului României, a vorbit, la cea de-a şasea ediţie a Forumului gazelor naturale despre proiectele Transgaz subliniind faptul că unul dintre cele mai importante obiective este consolidarea conectivității rețelei românești de transport de gaze naturale cu rețeaua de transport de gaze naturale a țărilor învecinate.
“Transgaz administratează una dintre cele mai mari rețele din Europa, cu cei peste 15.000 km de gazoduc. Producția internă satisface ce mai mare parte a cererii anuale și vă asigur, că Transgaz este 100% pregatită să asigure aprovizionarea cu gaze naturale din această iarnă, deși se estimează un consum intern brut, în scenariul mediu, cu aproximativ 2% mai mult decât cel anterior. De altfel, din punct de vedere al stocurilor pentru iarnă, deja am depășit ținta de stocare setată la nivel european.
Unul dintre cele mai importante obiective ale acestuia este consolidarea conectivității rețelei românești de transport de gaze naturale cu rețeaua de transport de gaze naturale a țărilor învecinate și, prin urmare, creșterea siguranței în aprovizionare și diversificarea surselor de gaze naturale în beneficiul regiunii și al UE”.
În urmă cu 5 ani puteam să importăm doar gaz rusesc, a reamintit secretarul general adjunct al Guvernului.
Astăzi, nu mai depindem de Rusia! Astăzi, suntem conectați prin reverse-flow la aproape toate țările din regiune deci putem să importăm gaze de pe diferite coridoare. Prin Transgaz am finalizat cu succes lucrările gazoductului BRUA, gazoductului Ungheni-Chișinău și lucrările care permit tranzitul în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare. Si nu ne vom opri aici!
Transgaz continuă unul dintre cele mai mari și importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România, potrivit lui Lucian Rusu.
Avem proiecte de investiții estimate la aprox. 9 miliarde euro din care 4,2 miliarde euro pentru proiecte de transport gaze naturale și 4,9 miliarde euro pentru proiecte de transport gaze naturale în amestec cu hidrogen/hidrogen.
Si vreau totodată să felicit compania Transgaz, care a început un demers hotărât pentru identificarea diferitelor opțiuni de decarbonizare a rețelelor de transport gaze naturale. În fața obiectivelor ambițioase de reducere a emisiilor de carbon, pe care ni le-am asumat la nivel european și global, rolul gazelor naturale se conturează clar: ele reprezintă un combustibil de tranziție, un aliat al regenerabilelor, contribuind totodată la securitatea energetică și la stabilitatea piețelor.
În acest context, hidrogenul este o prioritate reală pentru Transgaz. Drept dovadă, aș reaminti Acordul privind Foaia de parcurs, care a fost semnat între Transgaz S.A. și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF), în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, pentru proiecte în valoare de 626 de milioane de euro. Este o recunoaștere a importanței strategice și economice a investițiilor în infrastructura de gazoducte din România.
România este bine pregătită pentru iarna 2024-2025 în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale
„Datorită stocurilor generoase, capacității interne de producție și opțiunilor de import din surse diversificate, România va reuși să treacă cu bine și sezonul rece 2024-2025,” a conchis Rusu.