„Una dintre principalele motive care au condus la înființarea Clubului de Presă, un grup ce reunește circa 1.000 de jurnaliști români, este presiunea constantă la care suntem supuși”, se menționează în comunicat. Clubul de Presă a condamnat acțiunile Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), pe care îl acuză de intervenții dure și cenzurarea conținutului mediatic, inclusiv a programelor de radio și televiziune. Mai mult, comunicatul subliniază că și alte instituții ale statului au recurs la folosirea resurselor publice pentru a influența casele de presă și jurnaliștii.
În plus, Clubul de Presă aduce acuzații unor ambasade occidentale, inclusiv Ambasada Statelor Unite, pentru implicarea în procesul de restricționare a libertății presei. Potrivit comunicatului, unele societăți comerciale au fost presate să redirecționeze fondurile de publicitate într-un mod selectiv, favorizând media apropiate puterii.
De asemenea, Clubul a inițiat demersuri la nivel parlamentar și guvernamental pentru adoptarea unor măsuri care să stopeze cenzura presei. În ciuda unor progrese limitate, Clubul consideră că nu s-au înregistrat rezultate satisfăcătoare, iar întâlnirile promise de premierul României nu au fost încă realizate.
În contextul alegerilor prezidențiale din România, Clubul de Presă și-a reafirmat solicitarea pentru stabilirea unor soluții clare la nivel guvernamental și parlamentar, subliniind că „unda de șoc generată în Statele Unite de către Donald Trump va zgudui cu certitudine în sens pozitiv și România”. Clubul anunță că va monitoriza pozițiile publice ale candidaților la prezidențiale pe tema libertății presei și va prezenta un raport după finalizarea procesului electoral.