Votul prin corespondență pentru alegerile din 2024. Termene și informații importante pentru cetățenii români din străinătate

Publicat: 11 nov. 2024, 15:23, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Votul prin corespondență pentru alegerile din 2024. Termene și informații importante pentru cetățenii români din străinătate

Toni Greblă a făcut precizări importante cu privire la votul prin corespondență pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, valabil atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru cele parlamentare. Potrivit acestuia, un număr de 6.650 de cetățeni au primit plicurile necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență. Până în prezent, aproximativ 200 dintre aceste plicuri au fost deja recepționate și sunt depozitate la Poșta Română, urmând să fie transmise la secțiile de votare din străinătate.

Totodată, președintele AEP a subliniat că termenul limită pentru expedierea plicurilor cu buletinele de vot este 21 noiembrie, pentru a asigura ca acestea ajungă în România la timp, pentru a fi procesate și validate. „Plicurile trebuie să ajungă în România cu cel puțin două zile înainte de fiecare scrutin, astfel încât să fie luate în considerare,” a explicat Toni Greblă.

Toni Greblă: Nu vor fi lipsiți de dreptul de vot

În cazul în care plicurile nu ajung la timp, cetățenii vor fi contactați prin e-mail sau telefon pentru a fi informați că buletinul lor de vot nu a sosit la timp și vor putea vota în cel mai apropiat centru de votare din străinătate. „Nu vor fi lipsiți de dreptul de vot,” a asigurat Greblă.

În ceea ce privește programul votului, acesta va începe vineri și va continua până duminică pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, cu posibilitatea de a prelungi votul până la ora 23:59, conform unei recente decizii a Biroului Electoral Central.

În București, alegerile din acest an vor fi o idee mai diferite și asta pentru că, acești avor fi chemați să răspundă la trei întrebări.

”În ziua de duminică, 24 noiembrie, cetățenii cu domiciliu sau reședința în municipiul București vor fi chemați la convocarea Consiliului General al Municipiului București să răspundă și la trei întrebări.”, a declarat Toni Greblă. 

Cele 3 întrebări care se vor găsi pe buletinele de vot la referendumul din 24 noiembrie din București:

  1. Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
  2. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  3. Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?