„Cea mai periculoasă lege scrisă vreodată în Turcia” se votează săptămâna aceasta

Publicat: 13 nov. 2024, 07:11, de Rona David, în Internațional , ? cititori
„Cea mai periculoasă lege scrisă vreodată în Turcia” se votează săptămâna aceasta

Jurnaliștii şi apărătorii drepturilor omului sunt îngrijorați de o propunere de lege care riscă să le încrimineze activitatea. Parlamentarii turci vor examina, săptămâna aceasta, o lege care prevede o pedeapsă cuprinsă între 3 și 7 ani pentru ”orice persoană care comite infracțiuni contra securității statului sau contra intereselor politice, interne și externe, în conform intereselor strategice sau instrucțiunilor unui stat sau ale unei organizații străine”.

Unii aleși ai opoziției turce vorbesc despre „cea mai periculoasă lege scrisă vreodată în Turcia”. Mulți o compară, și mai rău, cu legi similare adoptate în Rusia, Georgia sau Ungaria.

O lege penală care riscă să creeze un climat de insecuritate și imprevizibilitate pentru toți

Chiar și organizația patronală Tüsiad, care rareori se aventurează să comenteze viața politică, a fost mișcată de o „nouă definiție penală care riscă să creeze un climat de insecuritate și imprevizibilitate pentru toți”.

Legea este sponsorizată de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Intitulat sobru „propunere de lege pentru modificarea legii notarilor și a altor legi”, textul include un articol care extinde semnificativ definiția spionajului.

Proiectul de lege privind spionajul ameninţă activitatea apărătorilor drepturilor omului şi a jurnaliştilor din Turcia, avertiza organizaţia neguvernamentală Human Rights Watchs (HRW) într-un comunicat, transmis de AFP.

”Parlamentul turc ar trebui să respingă proiectul de amendament legislativ ce încearcă să extindă definiția spionajului de o manieră atât de vagă încât ar putea incrimina munca legitimă a apărătorilor drepturilor omului, a jurnaliștilor și a altor actori ai societății civile”, a susținut HRW.

Cum vrea guvernul turc să urmărească „agenții de influență”

Amendamentul, aprobat în interiorul unei comisii parlamentare şi care va fi discutat în plenul parlamentului, ar putea da guvernului puterea de a considera ”actorii societății civile drept spioni sau inamici ai statului”, potrivit lui Hugh Williamson, expert în cadrul HRW.

Modificarea legislativă prevede pedepse cu închisoarea pentru persoanele acuzate că acționează în favoarea intereselor străine.