A venit răspunsul SRI! Există sau nu campanii de dezinformare comandate de ruși?

Publicat: 12 nov. 2024, 12:05, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
A venit răspunsul SRI! Există sau nu campanii de dezinformare comandate de ruși?

Serviciul Român de Informații (SRI) a făcut publică o analiză privind influențele externe și posibilele activități de dezinformare care ar putea afecta alegerile prezidențiale și parlamentare din România.

Într-un comunicat transmis marți, instituția a afirmat că, deși nu au fost identificate până în prezent campanii de propagandă orchestrate de actori externi ostili, au fost descoperite conturi false pe platformele de socializare care influențează artificial popularitatea unor candidați.

Comunicatul SRI vine ca răspuns la sesizarea Comisiei de control și supraveghere a activității SRI, în contextul în care au circulat suspiciuni cu privire la entități statale și non-statale care ar putea influența procesul democratic. Deși nu s-au identificat dovezi care să sugereze implicarea unor forțe externe în acțiuni directe de manipulare, instituția confirmă prezența unor conturi false care ar putea denatura imaginea unor candidați.

Rolul „fermărilor de troli” în campaniile electorale

SRI subliniază că, de obicei, „fermele de troli” – adică rețelele de conturi false sau automatizate (boți) – sunt folosite pentru a amplifica vizibilitatea unui candidat prin reacții și distribuiri masive sau pentru a ataca adversarii politici. Prin crearea unei imagini false de sprijin popular sau, dimpotrivă, prin denigrarea adversarilor, aceste ferme influențează percepția publicului asupra candidaților și creează o imagine distorsionată.

„Analiza efectuată de SRI a evidențiat existența și utilizarea de conturi false pe platformele de socializare, orientate către creșterea artificială a popularității anumitor competitori, dar și pentru a lansa mesaje de denigrare a contracandidaților,” precizează SRI.

Măsuri de monitorizare și colaborare interinstituțională

Pentru a contracara aceste practici, SRI colaborează cu autoritățile naționale și internaționale, urmărind să mențină un climat de securitate în spațiul virtual. Această colaborare are ca scop eliminarea conturilor dăunătoare și blocarea dezinformării la nivelul platformelor online, conform legislației naționale și a reglementărilor Uniunii Europene.

În plus, informațiile colectate de SRI sunt transmise către Ministerul Afacerilor Interne, instituția având responsabilitatea de a gestiona aceste cazuri în conformitate cu reglementările naționale. Potrivit legislației, platformele online pot elimina conturile care încalcă termenii și condițiile de utilizare, în urma unui ordin emis de o autoritate competentă.

Neutralitatea SRI în perioada electorală

Pentru a asigura imparțialitatea în perioada electorală, SRI a subliniat că „nu întreprinde nicio acțiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice.” Această abordare este conformă cu articolul 36 din legea de organizare și funcționare a SRI, care interzice instituției să se implice în activități ce ar putea avantaja sau dezavantaja o anumită entitate politică.