Antibiotice: ce mâncăm pentru refacerea echilibrului intestinal
Antibioticele fac și bine, dar, totodată, dezechilibrează flora intestinală cu consecințe majore. Există o soluție pentru a reduce acest risc: alimentele care refac echilibrul intestinal.
De la descoperirea penicilinei în anul 1928, antibioticele au transformat infecțiile în afecțiuni tratabile. Dar, în timp ce elimină bacteriile rele, antibioticele le decimează și pe cele bune, provocând probleme intestinale. De cele mai multe ori, aceste probleme sunt temporare și se rezolvă odată cu refacerea stării de sănătate. Dar putem accelera acest proces cu ajutorul unei diete.
Dr. Tien Dong, gastroenterolog la UCLA Health, folosește o analogie interesantă în New York Times. El spune că antibioticele afectează microbii din intestine în același mod în care incendiile afectează plantele și animalele. Până la urmă, plantele cresc din nou, dar unele dispar și diversitatea lor scade, nu mai este ca înainte de incendiu. După o cură de antibiotice, bacteriile care revin în scurt timp sunt cele ”generaliste”, care colonizează rapid intestinul. Astfel, se formează un microbiom, dar unul mai puțin divers și deci mai vulnerabil, spune dr. Dong.
Din fericire, antibioticele cu spectru larg nu afectează toată flora intestinală nativă. Unele mici comunități de bacterii bune reușesc să se ascundă în zone ale tractului digestiv, unde antibioticele nu pot ajunge. Astfel, aceste bacterii reînsămânțează, treptat, intestinul. Dar acesta este un proces de durată, mai ales în cazul copiilor mici, persoanelor în vârstă sau al celor care iau frecvent antibiotice. Așa se explică faptul că revenirea la un microbiom complet echilibrat poate dura câteva luni.
Bacterii bune și bacterii rele
Medicii spun că dieta zilnică reprezintă cea mai bună modalitate de a ne recupera după tratamentul cu antibiotice. Unele alimente sunt capabile să impulsioneze bacteriile bune să se înmulțească în defavoarea celor ”rele”.
Fibre
Bacteriile intestinale bune preferă fibrele alimentare, spune Pawel Kiela, imunolog la Centrul Cancerului din cadrul Universității din Arizona. Într-un studiu din 2021, cercetătorii au transplantat bacterii fecale umane în două grupuri de rozătoare: un grup cu o dietă cu conținut scăzut de fibre și celălalt, cu o dietă cu cereale bogate în fibre. Ambele grupuri au primit antibiotice. Rezultatele au arătat că rozătoarele cu dieta săracă în fibre s-au recuperat mai lent, comparativ cu cele care au avut o dietă standard. În plus, unele bacterii bune nu s-au mai refăcut niciodată. Bogate în fibre alimentare sunt: ceapa, usturoiul, prazul, banana, sparanghelul, anghinarea, ovăzul și leguminoasele.
Alimente fermentate
Dr. Kiela spune că sunt ”dovezi limitate” că alimentele sau băuturile fermentate ar contribui la refacerea bacteriilor bune. Totuși, se pare că, de exemplu, chefirul conține bacterii care pot contribui într-o anumită măsură să înlocuiască bacteriile bune pe care este posibil să le fi pierdut definitiv.
Ghimbir
Dr. Amy Langdon, expert în genomica microbiomului, spune că există dovezi care susțin că ghimbirul poate reduce unele dintre simptomele asociate cu administrarea de antibiotice, precum: greața, balonarea, gazele. El recomandă ceaiul de ghimbir sau a adăuga într-un smoothie o lingură de ghimbir ras.
Probiotice?
În urmă cu mai bine de un deceniu, cercetările preliminare au sugerat că suplimentele cu probiotice ar putea ajuta la atenuarea unor efecte secundare ale antibioticelor, cum ar fi diareea și crampele. Cu toate acestea, cercetări recente și mai solide arată că suplimentele probiotice nu au niciun beneficiu semnificativ pentru microbiomul intestinal după utilizarea antibioticelor. Și unele cercetări sugerează că acestea pot chiar încetini recuperarea echilibrului intestinal.
”Când o gamă limitată de specii microbiene sunt introduse în intestin prin suplimente, ele concurează pentru spațiu și nutrienți și pot chiar produce substanțe chimice care împiedică dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice”, explică Dr. Kiela.
A folosi probiotice nu este rău, dar nu va restabili complet microbiomul.