Proiectul inovator care va face din România o poartă de acces către Europa pentru energia produsă în zona Mării Caspice

Publicat: 12 nov. 2024, 21:56, de Marian Apipie, în Energie , ? cititori
Proiectul inovator care va face din România o poartă de acces către Europa pentru energia produsă în zona Mării Caspice
Proiectul inovator care va face din România o poartă de acces către Europa pentru energia produsă în zona Mării Caspice

La Baku a avut loc în aceste zile Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, un eveniment de o importanță majoră pentru sectorul energetic. Prezent la reuniunea din Azerbaidjan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat într-o postare pe Facebook că România va semna, săptămâna aceasta, proiectul pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, Burduja a vorbit despre proiectul care va face din România un jucător important în sectorul energetic.

Proiectul inovator care va face din România o poartă de acces către Europa pentru energia produsă în zona Mării Caspice. „Sunt aici la cel mai important eveniment anual pentru energie şi climă. Este o reuniune la care din toată lumea au venit peste 40.000 de oameni şi aici am vrut să le transmit tuturor mesajul României. Mesajul României este că scriem istorie în energie. Avem investiţii de peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile în ultimul an şi jumătate, avem peste 10.000 MW în solar şi eolian, proiecte noi, avem 3.500 MW în grupuri pe gaz, suntem cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană şi în 2027 ne vom dubla producţia prin Neptun Deep.

Avem un program nuclear civil ambiţios şi care nu depinde în niciun fel de Federaţia Rusă, este cu tehnologie occidentală, şi ne pregătim de semnarea celui mai important proiect pentru sectorul energetic românesc, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Avem o agendă plină și am încredere că mă voi întoarce în România cu vești dintre cele mai bune“, a anunțat Sebastian Burduja, pe Facebook.

Cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu ce va conecta România și Georgia prin Marea Neagră!

Tot pe Facebook, ministrul Energiei a venit cu noi detalii de la Conferința Organizației Națiunilor Unite de la Baku. „Suntem aici în calitate de țara europeană care a reușit cea mai mare reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră după 1990, iar totodată țara care este cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie, iar în al doilea rând să continue a proteja mediul. Această reuniune se desfășoară într-un context regional și global cu foarte multe variabile: războiul Rusiei în Ucraina, competiția geopolitică globală, criza climatică și provocările economice. Mizele sunt uriașe, iar oportunitățile pentru România sunt la fel de mari“, a precizat Burduja.

Ministrul a venit cu detalii legat de proiectul Coridorului Verde. „Astăzi am avut reuniunea miniștrilor Energiei din Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, privitoare la proiectul Coridorului Verde. După cum știți, este un proiect îndrăzneț care presupune construirea unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu ce va conecta România și Georgia prin Marea Neagră, extinzându-se spre Ungaria și Azerbaidjan. Acesta are potențialul de a transforma România într-o adevărată poartă de acces către Europa pentru energia produsă în zona Mării Caspice.

Suntem pe ultima sută de metri înainte de realizarea companiei de proiect de către CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works. Proiectul va stabili recordul mondial pentru lungimea cablului subacvatic și va însemna securitate energetică mai mare pentru România și prețuri mai mici în facturi pentru români“, a mai anunțat ministrul Energiei.

România inveștește peste 20 de miliarde de euro în energia verde

Burduja a precizat că România inveștește peste 20 de miliarde de euro (fonduri europene și private) în construirea de proiecte de generare a energiei verzi, întărirea rețelei și dezvoltarea stocării.

„Românii trebuie să simtă, cât mai curând, beneficiile tranziției energetice prin prețuri mai mici și un sistem energetic sigur și stabil. Tranziția energetică nu se poate face pe costul cetățenilor ori al firmelor, ci în beneficiul lor“, a conchis Sebastian Burduja.

Citește și: Greenpeace blochează Neptun Deep. Ministrul Burduja nu renunță!