George Simion, posibilă retragere din cursa prezidențialelor. Politicieni acuzați că au colaborat cu Serviciile Secrete din Rusia

Publicat: 13 nov. 2024, 14:18, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
George Simion, posibilă retragere din cursa prezidențialelor. Politicieni acuzați că au colaborat cu Serviciile Secrete din Rusia

George Simion spune că se retrage din cursa prezidențială dacă apar dovezi despre legăturile sale cu serviciile secrete ruse. Ce alte nume sonore din R. Moldova au fost în vizorul procurorilor în ceea ce privește spionajul pro-rus, în ultimii ani?

Nicolae Negru, analist politic din R. Moldova, a explicat pentru PUTEREA cum stau lucrurile, exemplificând cu politicieni moldoveni care au fost acuzați de colaborare cu serviciile de spionaj de la Moscova. În ceea ce îl privește pe George Simion, Negru spune că acesta nu este în centrul atenției, la Chișinău.

Au fost publicate în presă, unele declarații ale lui Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării în Republicii Moldova. Dar nu avem date. N-am văzut pe cineva să prezinte vreun document sau vreo înregistrare. Vorbe, nimic mai mult. 

Iurie Bolboceanu, fost deputat democrat, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Bolboceanu a fost acuzat că ar fi fost racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017 și că ar fi transmis informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova. Fostul deputat a fost reabilitat după ce procurorii și-au retras învinuirile. El va primi de la stat aproape 1 milion 700 de mii de lei despăgubiri. Decizia a fost pronunțată pe 15 octombrie 2024, de Judecătoria Chișinău.

Direcțiile de spionaj GRU sau FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) evident că nu acționează în văzul lumii. Putem doar să presupunem au fost prinși. De pildă un deputat de la noi furniza informații,  Iurie Bolboceanu, un deputat din Partidul Democrat și chiar a fost judecat. Cred că Dodon sau cineva de la procuratură de acolo a făcut în așa fel încât l-au eliberat. 

Nume celebre din R. Moldova acuzate de spionaj pro-rus

Un fost angajat al Parlamentului din Republica Moldova, Ion Creangă, și un polițist de frontieră de la aeroportul din Chișinău au fost trimiși în judecată de procurori, fiind acuzați de trădare de țară și complot împotriva Moldovei. Ei au dezvăluit informații secrete unui angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău, susțin autoritățile.

Acum va fi judecat un funcționar de la Parlamentul Republicii Moldova care avea relații, furniza informații secrete unui colaborator al Ambasadei Rusiei. Acesta făcea parte din servicii, nu era un diplomat.

Fostul angajat al Parlamentului, Ion Creangă, a fost reținut în urma unui flagrant, în timp ce primea de la angajatul Ambasadei Ruse suma de 500 de dolari, iar la domiciliul lui au fost găsiți alți 1.100 de dolari. El se află acum în arest preventiv și riscă o pedeapsă de la 15 la 20 de ani pentru „trădare de patrie”.

Mai este in vizor cineva de la Aeroportul Internațional Chișinău, un funcționar (sau un ofițer). El și soția lui  furnizau informații secrete acestui diplomat din Parlamentul Republicii Moldova. Nu știm dacă făcea el parte din FSB sau din GRU, nu știe nimeni, desigur.

Anul trecut au fost expulzați 45 de diplomați din Republica Moldova iarăși acuzați de de spionaj că că ar fi spioni sub acoperire, dar iarăși nu au fost prezentate dovezi, probe că ar fi spionat ș.a.m.d.

Conform normelor internaționale, un stat poate declara persona non grata pe cineva din diplomația unui stat fără a aduce probe.  Și în cazul de față, au plecat 45 de de diplomați de la Ambasada Rusiei din R. Moldova.

La noi nu prea se scrie despre George Simion

N-am văzut. Eu am citit din ziarele din România, dar la noi nu se prea vorbește.

Se vorbea mai înainte atunci când i s-a interzis lui George Simion intrarea în țară, dar iarăși autoritățile nu au prezentat probe, pur și simplu l-au expulzat și pe urmă nu i-au dat voie să intre în Republica Moldova. Dar Serviciul de Informații și Securitate nu a prezentat dovezi sau nu a spus exact de ce prezintă pericol pentru securitatea Republicii Moldova.

Cetățenii moldoveni sunt calmi, acum, după alegeri. Pro-rușii sunt în fierbere

În general, unioniștii, pro-europenii sunt satisfăcuți. Desigur că segmentul pro-rusesc al societății e așa, în așteptare, în fierbere. Unii au declarat că vor organiza proteste. Au și fost cele organizate de Partidul Socialist. Ei s-au adunat în stradă.

Deocamdată situația poate fi descrisă în felul următor: Comisia Electoral Centrală a numărat voturile, a pregătit raportul și l-a prezentat la Curtea Constituțională. Curtea Constituțională are 5 zile la dispoziție și va spune dacă validează sau invalidează aceste alegeri. Probabil toți așteaptă ce va spune Curtea Constituțională. Trebuie să se aștepte până se rezolvă în justiție contestările alegerilor. 

Deși comuniștii au cerut alegeri repetate, ei nu au fost ascultați

Nu sunt contestații împotriva alegerilor sau împotriva alegerii Maiei Sandu. Ele se refera la încălcări, corupții, cumpărări de voturi, etc. Dar nu pot răsturna rezultatul final. Dacă ar fi învins Stoianoglo, care a fost susținut și de socialiști și de Sor, adică de Moscova, atunci eu cred că situația era alta. Deși comuniștii au cerut alegeri repetate, ei nu au fost ascultați.