Ambasadorul SUA la București: Rusia folosește arsenalul nuclear pentru dezbinare, riscând escaladare

Publicat: 13 nov. 2024, 14:44, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ambasadorul SUA la București: Rusia folosește arsenalul nuclear pentru dezbinare, riscând escaladare

Rusia a desfășurat agresiunea împotriva Ucrainei sub amenințarea nucleară, punând în pericol stabilitatea internațională, a avertizat ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, în deschiderea „Global Forum to Prevent Radiological/Nuclear Terrorism”, transmite Agerpres. Evenimentul, care adună aproape 200 de experți din întreaga lume, subliniază necesitatea unui răspuns global coordonat la riscurile crescute de terorism nuclear și radiologic, în contextul escaladării pericolelor generate de conflictul din Ucraina.

„Amenințările terorismului radiologic și nuclear nu sunt limitate de frontiere naționale și trebuie abordate în mod colectiv,” a declarat Kavalec, atrăgând atenția asupra riscurilor globale generate de posibile atacuri cu arme nucleare sau radiologice. Contextul acestei întâlniri devine și mai grav având în vedere escaladarea agresiunii rusești în Ucraina, o țară care se află sub amenințarea constantă a unui conflict nuclear.

Ambasadoarea americană a adus în discuție comportamentul riscant al Rusiei în acest război, subliniind faptul că Moscova a utilizat, în mod iresponsabil, amenințări nucleare și a demonstrat o escaladare continuă a tensiunilor internaționale. „Am văzut cum simpla amenințare de escaladare nucleară pune în pericol stabilitatea internațională”, a declarat Kavalec. Moscova riscă astfel o escaladare deliberată sau neintenționată, un scenariu care ar putea avea efecte devastatoare asupra stabilității mondiale.

Rusia a continuat să utilizeze arsenalul nuclear pentru a semăna dezbinare pe plan internațional, amplificând riscurile unei confruntări nucleare directe sau indirecte. „Acest climat periculos întărește nevoia de a consolida instituțiile internaționale pentru a contracara terorismul radiologic și nuclear”, a mai adăugat oficialul american.

Un alt subiect discutat în cadrul forumului a fost proiectul reactoarelor modulare mici de la Doicești, România, considerat un exemplu pozitiv al colaborării internaționale. Sprijinit de Departamentul de Stat al SUA și parteneri din sectorul privat, proiectul va contribui la creșterea economică și va înlocui o centrală pe cărbune cu una pe bază de energie curată. Kavalec a evidențiat că acest proiect demonstrează potențialul noii tehnologii nucleare de a sprijini dezvoltarea sustenabilă, având la bază experiența României în exploatarea centralelor nucleare în condiții de siguranță.

În același timp, Bonnie Jenkins, secretar adjunct al SUA pentru controlul armamentelor și securitate internațională, a evidențiat impactul invaziei Rusiei asupra securității energetice globale. „Acțiunile nesăbuite ale Rusiei, Iranului și Coreei de Nord în domeniul nuclear generează o instabilitate tot mai mare”, a declarat Jenkins, atrăgând atenția asupra riscurilor majore pentru infrastructura nucleară și radiologică din Ucraina.

De la începutul invaziei rusești, infrastructura nucleară a Ucrainei a fost constant vizată, cu atacuri asupra unor centrale nucleare, inclusiv centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Atacurile asupra obiectivelor nucleare din Kiev și Harkov, precum și controlul Rusiei asupra zonei de excludere de la Cernobîl, au amplificat pericolele radiologice. „Autoritățile ucrainene au raportat că au pierdut controlul asupra a peste 1.500 de surse radioactive din 2022”, a adăugat Jenkins.