Iohannis a promulgat legea care reglementează un nou mecanism de stabilire a salariului minim

Publicat: 13 nov. 2024, 15:13, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Iohannis a promulgat legea care reglementează un nou mecanism de stabilire a salariului minim
sursa: google

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, promulgarea legii care introduce un nou mecanism pentru stabilirea salariului minim, conform reglementărilor prevăzute de Uniunea Europeană. Actul normativ vizează transpunerea Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și Consiliului din 19 octombrie 2022, care se referă la salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, și are scopul de a asigura o protecție mai mare a salariaților, îmbunătățind condițiile de muncă și nivelul de trai.

Potrivit noilor reglementări, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit anual de Guvern, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, printr-o hotărâre care va reflecta evoluția economică și va fi actualizată periodic, de obicei o dată pe an. Legea prevede că nivelul salariului minim trebuie să fie suficient pentru a asigura un trai decent, mai ales în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă ale angajaților.

Salarii minime stabilite prin contracte colective de muncă sau alte acorduri scrise vor trebui să fie respectate, iar angajatorii care nu vor respecta aceste reglementări riscă sancțiuni. Astfel, nerespectarea salariului minim stabilit prin act normativ sau prin acorduri colective de muncă poate atrage amenzi de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană afectată, cu o valoare maximă cumulată de 200.000 lei. De asemenea, în cazul în care un angajator stabilește repetat salarii sub nivelul minim legal, fapta va constitui infracțiune și va fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală.

Salariul minim va fi aplicat în cadrul unui mecanism flexibil, care prevede o perioadă de maximum 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă în care se poate acorda salariul minim stabilit prin lege. După această perioadă, angajații vor trebui să primească un salariu mai mare decât salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de performanțele lor și de evoluția pieței muncii.