Republica Moldova luptă cu o grupare criminală organizată, finanțată din exterior cu aproape 2% din PIB
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat că țara este vizată de un atac hibrid fără precedent, orchestrat de o grupare criminală susținută financiar din afara granițelor, a cărei influență ar reprezenta aproape 2% din PIB-ul național. Premierul a precizat că executivul a elaborat un plan de reformare a sistemului de justiție, ce va fi prezentat joi, cu scopul de a combate mai eficient corupția și de a întări democrația în fața unor interferențe externe masive.
„Este o nouă formă de război hibrid, în care nu sunt atacate doar instituțiile, ci fundamentul democrației,” a declarat Recean, subliniind importanța unei abordări sistemice pentru a contracara această amenințare.
Reforma sistemului de justiție: „fără mănuși albe” în lupta cu corupția
Dorin Recean a făcut apel la o schimbare radicală în modul de abordare a justiției, afirmând că „nu putem merge cu mănușile albe” în combaterea corupției. Întrebat dacă această nouă abordare presupune derogări de la normele constituționale, premierul a asigurat că „toate modificările vor respecta cadrul constituțional”. Planul de reformare a fost elaborat în colaborare cu Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor pentru a găsi soluții concrete în combaterea corupției sistemice.
Inițiativa guvernamentală este rezultatul unor analize care indică o creștere alarmantă a cazurilor de fraudă și corupție electorală, fenomene stăvilite doar parțial de intervențiile Poliției, Centrului Național Anticorupție (CNA) și ale unor procurori și judecători.
Alegerile și referendumul constituțional din 20 octombrie: în vizorul corupției electorale
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova au fost puternic marcate de acuzații de corupție și cumpărare de voturi. Potrivit autorităților, organizația oligarhului fugar Ilan Șor a orchestrat o schemă prin care a mobilizat peste 130.000 de cetățeni pentru a influența rezultatele scrutinelor. Fondurile pentru acest demers ar proveni de la PSB Bank, o instituție financiară rusească aflată sub sancțiuni internaționale. Schema ar fi fost facilitată de serviciile speciale rusești, care au asigurat deschiderea de conturi bancare pentru cetățenii moldoveni în scopul manipulării votului și destabilizării situației politice.
Președinta Maia Sandu a subliniat că, în noaptea scrutinului, țara s-a confruntat „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației”. Autoritățile susțin că există dovezi clare privind încercarea de cumpărare a 300.000 de voturi, un număr alarmant pentru o țară cu o populație de aproximativ 2,6 milioane de locuitori.
Maia Sandu: „Fără schimbări radicale, viitorul Moldovei este în pericol”
În fața acestui val de corupție, președinta Maia Sandu a atras atenția asupra necesității unei reforme profunde a justiției. Ea a declarat că instanțele moldovene au eșuat în soluționarea marilor dosare de corupție și a avertizat că, dacă justiția nu acționează eficient, viitorul țării este grav amenințat. „Justiția s-a opus oricărei curățări și a ajuns să trădeze țara,” a declarat Sandu, pledând pentru măsuri radicale care să asigure un proces electoral corect și să protejeze independența Republicii Moldova.
Într-un interviu recent, Sandu a declarat că „bunele practici internaționale în materie de reformă a justiției s-au dovedit insuficiente” pentru Republica Moldova, unde corupția este adânc înrădăcinată în sistem. Ea a cerut ca, imediat după alegeri, Guvernul și Parlamentul să ia măsuri „total diferite” față de cele aplicate până acum, sugerând necesitatea unei intervenții profunde în structurile justiției.
Un răspuns determinant la atacurile asupra democrației
Guvernul moldovean va prezenta joi prima versiune a planului de reformă, menit să îmbunătățească gestionarea dosarelor de corupție și să prevină cumpărarea voturilor în următoarele cicluri electorale. Premierul Recean a subliniat că țara trebuie să fie pregătită pentru noile provocări, având în vedere că tacticile de destabilizare continuă să evolueze.