Pariorii Polymarket au facut de râs institutele de sondaje din SUA
În ciuda institutelor de sondare a opiniilor electoratului din SUA, care i-au oferit Kamalei Harris un avans constant în fața lui Donald Trump, povestea din spatele Polymarket arată că un site de predicții popular poate compensa lipsa de profesionalism/onestitate a sociologilor.
O știre care a creat stupoare miercuri seară a fost că FBI a percheziționat casa directorului executiv al site-ului de pariuri predictive Polymarket și i-a confiscat telefonul mobil, după cum relatează Reuters. Shayne Coplan, CEO-ul companiei în vârstă de 26 de ani, s-a trezit miercuri-dimineața devreme, în Manhattan, cu agenții federali la casa lui. Polymarket a susținut că raidul a fost o acțiune de represalii pentru că utilizatorii săi au pariat în mod covârșitor că Donald Trump va câștiga alegerile. „Este descurajator faptul că actuala administrație ar căuta un efort de ultimă oră pentru a urmări companiile pe care le consideră asociate cu oponenții politici”, a scris Coplan pe X.
Departamentul de Justiție investighează Polymarket pentru că ar fi permis utilizatorilor din SUA să parieze pe site, afirmă Bloomberg News miercuri-seara (pariurile sunt interzise în SUA). Conform rețetei businessului, utilizatorii Polymarket pot plasa pariuri „da sau nu” pe mai multe întrebări legate de economie, piețe financiare, politică, sport etc.
În politică însă, predicțiile Polymarket au intrat în coliziune cu predicțiile sondajelor efectuate de agențiile specializate, care o dădeau cam fără excepție câștigătoare pe Kamala Harris, în fața lui Donald Trump.
Este interesant de urmărit cum au evoluat predicțiile pariorilor începând cu luna mai, când potențialii candidați erau Trump și Biden. Aceștia porneau de la 45%-45% șanse pe 1 mai, apoi Trump a început să se detașeze astfel încât la sfârșitul lunii iunie Trump avea 63% șanse, iar Biden 22%. A urmat în luna următoare înlocuirea lui Joe Biden cu Kamala Harris, cotele acesteia au început să crească și ale lui Trump să scadă, astfel încât pe 9 august ambii aveau în jur de 49% șanse să fie noul președinte, potrivit pariorilor Polymarket. Kamala chiar a condus o perioadă scurtă în august, în septembrie cotele Polymarket îi arătau umăr la umăr, cu un ușor avantaj care fluctua în unele zile de o parte sau de alta, iar de la începutul lui octombrie Trump a început să se detașeze, astfel încât pe 31 octombrie cotele erau de 65%-35%.
„Vicepreședinta democrată Kamala Harris își menține un avans marginal de 3 puncte procentuale – aflat în marja de eroare – față de republicanul Donald Trump, fiind cotată cu 45% față de 42% din intențiile de vot, potrivit celui mai recent sondaj Reuters / Ipsos”, se relata în media internațională la mijlocul lunii octombrie.
Apoi rezultatele au fost tot mai strânse, iar avansul Kamalei se reduse la un singur procent înainte de alegeri, unele institute arătând chiar egalitate.
De ce poate exista mai mare acuratețe în predicțiile pariorilor?
Cineva care face o predicție pentru care pune bani la bătaie poate fi acuzat uneori de prostie, dar rareori de lipsă de onestitate.
Când site-urile de predicții, precum Polymarket, sunt foarte populare, iar numărul participanților foarte mare, aceștia încep să semene împreună cu un eșantion reprezentativ. Spre deosebire de cotele oferite inițial de bookmakeri la agențiile clasice de pariuri care sunt generate în departamele de analiză ale caselor de pariuri, un site de predicții își construiește cotele doar pe baza sumelor plasate de participanți, astfel încât pentru a influența „opiniile electoratului” ar fi nevoie de bani foarte mulți, mai ales pentru un eveniment foarte popular precum alegerile din SUA.
Nu aceleași lucru se poate spune despre un institut de sondare, care poate reflecta suspect de fidel dorințele celui care comandă sondajul, și asta doar contra tarifului perceput pentru respectivul sondaj. Vezi de pildă sondajele apărute în ultima vreme în România, care dau pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale fie pe George Simion, fie pe Nicolae Ciucă, fie pe Elena Lasconi.
Pe ce evenimente se mai pariază la Polymarket
Pariurile pe fotbal vizează câștigătoarea Champion League (16% șanse Barcelona și Manchester City, 14% Real Madrid, 12% Liverpool, 9% Arsenal și Bayer Munich etc.), Liverpool este însă văzută drept favorită la câștigarea titlului în Anglia (41%, Manchester City având doar 28% șanse). Nu mai puțin de 400 de milioane de dolari s-au pariat pe câștigătoarea Champions League.
Jake Paul are 62% șanse în meciul său apropiat cu Mike Tyson (29%).
Șansele ca Trump să încheie conflictul din Ucraina în primele sale 90 de zile ca președinte sunt de 47% (dacă pariezi 47 cenți pe asta primești un dolar).
Să spunem că la capitolul alegeri este trecută și România, unde Marcel Ciolacu este marele favorit să fie noul președinte (cu 72 cenți vei primi un dolar dacă se confirmă), urmat de Simion (11%), Lasconi și Ciucă (7%). S-au pariat 176.000 de dolari pe alegerile din România la Polymarket.