Politica de Mediu și Climă a PSD se bazează pe politici publice (Video)

Publicat: 14 nov. 2024, 14:13, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
Politica de Mediu și Climă a PSD se bazează pe politici publice (Video)
Foto: captură video Facebook PSD

Astăzi, la sediul PSD, Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru, a prezentat programul de guvernare al partidului în domeniul Mediu și Climă.

Generațiile viitoare trebuie să beneficieze de aceleași elemente, măcar în stadiul în care sunt ele acum aer, apă, sol”, a enunțat Mihaela Frăsineanu principiul care a stat la baza alcătuirii programului PSD pentru Mediu și Climă.

Ne asigurăm că avem politici publice implementate în legislație, politici publice de mediu curente și corecte și coerente și ne asigurăm că avem sursele de finanțare necesare implementării acestor politici de mediu”, a punctat ea principalele linii urmărite în proiect.

Dezideratul PSD, și considerăm că aceasta este calea sigură pentru România, este să propunem în Codul Silvic o serie de politici care să crească gradul de încredere al tuturor într-un management eficient și sănătos al pădurii, în faptul că exploatarea se face pe principii corecte și respectând standardele și în faptul că toată lumea poate să aibă acces la informațiile necesare, în așa fel încât acest grad de încredere să crească”, a arătat consilierul.

Crearea pădurilor urbane este iarăși unul dintre programele pe care Partidul Social Democrat și l-a propus a fi finanțat și implementat, iar pentru asta vom elabora ghiduri de finanțare, asigurând și sursele de finanțare necesare, astfel încât să creăm aceste păduri urbane”, a mai evidențiat vorbitoarea.

Un alt capitol important al politicii în domeniul mediului și climei este cel legat de managementul deșeurilor.

Creștem și vom crește gradul de colectare separată cu 40%, asigurându-ne astfel că gradul de reciclare al deșeurilor va crește cu cel puțin 10%. Alături de implementarea sistemului de garanție-returnare, ne dorim ca aceste programe implementate să ne conducă la îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am asumat ca stat membru al Uniunii Europene, astfel încât să evităm penalizările și declanșarea atâtor situații de infrigement de către Comisia Europeană”, se arată în program.

Un alt element important în viața noastră apa de calitate și asigurarea accesului populației la apă de calitate. Asigurarea conectării populației la infrastructura de alimentare cu apă și la infrastructura de colectare a apelor uzate, dar mai ales acele stații de epurare a apelor uzate pe care le vom finanța tocmai pentru că ne pasă de mediu, sunt o prioritate”, a mai arătat Mihaela Frăsineanu.

Nu în ultimul rând, ne interesează accesul la cele mai noi surse de energie, pentru că nu mai avem la dispoziție atât de multe resurse energetice fosile și trebuie să trecem spre o energie din surse regenerabile. Asta înseamnă că autoritățile publice locale vor avea la dispoziție fonduri pentru asigurarea eficientizării energetice a instituțiilor, a instituțiilor de învățământ, a școlilor și grădinițelor sau a clădirilor care sunt absolut necesare funcționării unei autorități. Pe de altă parte, ne dorim înnoirea flotei de mașini pentru instituțiile publice și vom continua programele deja clasice Rabla și Rabla plus, dar și finanțarea montării infrastructurii de alimentare a acestor autovehicule achiziționate prin programele din fondul de mediu”, a mai arătat vorbitoarea.