Colesterol: Dieta recomandată de medici pentru protecția inimii
Pentru a reduce nivelul colesterolului, doctorul Ravinder Singh Rao, cardiolog, citat de cotidianul The Indian Express, recomandă dieta pescatariană, bazată în principal pe pește, legume și fructe.
Dieta pescatariană/pescetariană
Termenul pescatarian a apărut la începutul anilor 1990 și este o combinație a cuvântului italian pentru pește, „pesce” și a cuvântului „vegetarian”. Se mai scrie și„pescetarian”, termen care are același înțeles.
Această dietă se axează pe grăsimi din pește ca somonul și macroul, surse valoroase de omega 3, acizi grași esențiali. Aceștia au un rol deosebit în reducerea inflamației, scăderea tensiunii arteriale și ținerea sub control a nivelului colesterolului. De asemenea, dieta pescatariană – pe lângă pește și fructe de mare (somon, macrou, păstrăv, scoici, creveți), mai include: fructe și legume, cereale integrale (orez brun, orz, quinoa etc.), nuci și semințe (migdale, semințe de chia, de in), leguminoase (linte, năut, fasole).
Beneficii
Numeroase studii demonstrează beneficiile acestei diete:
- menținerea greutății normale a corpului,
- protecția de boli cronice (boli cardiovasculare, diabet),
- reducerea nivelului colesterolului,
- previne obezitatea,
- ameliorează tranzitul intestinal,
- scăderea riscului de depresie și anxietate.
Colesterolul
Colesterolul este o substanță lipidică produsă de ficat, aflată în sânge, dar și în structura celulelor, având un rol important în metabolism.
Nivelul colesterolului este esențial pentru screeningul și diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare. Principalele tipuri de colesterol sunt:
- Colesterolul LDL ( low density lipoprotein) sau colesterolul rău. Acumularea de colesterol pe artere duce la formarea plăcilor de aterom (ateroscleroză) care mărește riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic);
- Colesterolul HDL (high density lipoprotein), colesterolul bun, care contribuie la eliminarea LDL din sânge, având un rol cardioprotector.
Valorile normale sunt: colesterolul total sub 200 mg/dL; colesterolul LDL sub 100 mg/dL (sub 70 mg/dL, chiar sub 50 mg/dL în cazul persoanelor cu risc cardiovascular major); colesterolul HDL – minim 40 mg/dL, la bărbați și minim 50 mg/dL, la femei – valoarea optimă fiind 60 mg/dL.
De reținut că nivelul colesterolului ridicat nu este asociat cu simptome, motiv pentru care se recomandă efectuarea analizelor de sânge de rutină.