Frecvența diabetului s-a dublat în ultimii 30 de ani

Publicat: 15 nov. 2024, 08:39, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Frecvența diabetului s-a dublat în ultimii 30 de ani

Frecvența diabetului s-a dublat la nivel mondial în ultimii 30 de ani, tendință care afectează în primul rând țările mai puțin bogate, arată un studiu publicat miercuri în The Lancet, transmite AFP.

Diabetul zaharat afecta aproximativ 14% dintre adulții din întreaga lume, în 2022, față de aproximativ 7%, în 1990.

Ținând seama de creșterea populației globale, cercetătorii estimează că peste 800 de milioane de persoane suferă de diabet, față de cel puțin 200 de milioane la începutul anilor 1990.

Aceste cifre includ două mari forme de diabet:

  • de tip 1, care afectează  pacienți de vârstă mică și este dificil de tratat, deoarece este provocat de  deficitul de insulină,
  • de tip 2, care afectează persoane adulte, din cauza pierderii sensibilității insulinei.

Povara diabetului

În spatele acestor estimări la nivel global, realitatea este diferită de la o țară la alta. În țările bogate, cum sunt cele din Europa de Vest sau Japonia, frecvența diabetului tinde să se stabilizeze, chiar  înregistrează o ușoară scădere. În schimb, ”povara diabetului ” (…) se deplasează din ce în ce mai mult spre țările cu venituri mici și medii, spun cercetătorii. De exemplu, aproape o treime dintre femeile pakistaneze sunt diabetice, comparativ  cu mai puțin de o zecime, în 1990.

Cercetătorii subliniază că diabetul de tip 2 tinde să fie mai frecvent în țările unde obezitatea este la rândul ei mai frecventă,  în principal din cauza alimentației dezechilibrate și a sedentarismului.