Este posibil ca administrația noului președinte american Donald Trump să înceteze în curând finanțarea războiului din Ucraina, iar acest lucru va transfera problema susținerii Ucrainei direct pe umerii Europei. După cum scrie Foreign Policy, deși Europa nu este pregătită pentru o astfel de întorsătură a evenimentelor, teama de înfrângerea Ucrainei o poate determina să își asume singură responsabilitatea pentru sprijinirea Ucrainei.

„Totuși, pierderile, dacă Statele Unite se retrag, vor fi evidente în ceea ce privește conducerea, banii și armele… Există, de asemenea, o înțelegere că eforturile europene singure sunt puțin probabil să fie suficiente pentru a menține pozițiile Ucrainei pe câmpul de luptă și, mai ales, să dea o lovitură de KO Rusiei”, scrie FP.

Ce poate face Europa pentru a sprijini Ucraina?

Europa poate folosi fondurile care acum sunt alocate pentru a reduce inegalitatea economică dintre țările membre. Conform Financial Times, aproape 95 la sută din acest buget rămâne neutilizat. Aceste cheltuieli nu pot fi destinate echipamentelor militare tradiționale, ci pot cumpăra „produse cu dublă utilizare”, cum ar fi drone, sateliți, tehnologie de vedere pe timp de noapte, imagini termice și lasere.

Estonia a cerut, de asemenea, tuturor membrilor NATO să aloce cel puțin 0,25% din PIB pentru apărarea Ucrainei, așa cum fac deja statele baltice. Acest lucru va permite Ucrainei, ca și până acum, să aibă posibilitatea de a cumpăra arme pentru a descuraja Rusia. UE ar putea lua în considerare și strângerea de fonduri în acest mod independent, în afara NATO.

În plus, Danemarca face investiții directe și din activele rusești înghețate, în industria de apărare ucraineană pentru producția de drone de atac, artilerie, arme antitanc și rachete de croazieră. În această direcție lucrează și Belgia.

În plus, Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) recomandă crearea unei legi a producției de apărare asemănătoare celei din SUA, care dă autorității prezidențiale americane posibilitatea să întărească apărarea țării prin accelerarea producției de echipamente și servicii. Se observă că acest lucru va permite Europei să utilizeze mai eficient orice bani suplimentari pe care îi alocă Ucrainei, accelerând producția de arme de apărare, precum și de medicamente.

Acolo unde SUA sunt de neînlocuit

În același timp, există un domeniu în care Europa nu va putea înlocui SUA – este vorba de tehnologii avansate de supraveghere și informații.

„Toate sistemele de arme de precizie de astăzi depind de această tehnologie și nicio industrie nu o face mai mult decât [Statele Unite]”, a declarat Christian Melling, directorul Consiliului German pentru Relații Externe.

Europa trebuie să-l influențeze pe Trump

În același timp, o parte importantă a strategiei europene ar trebui să fie „convingerea lui Trump”, scrie FP, menționând că scenariul care ar trebui evitat cu orice preț este ridicarea sancțiunilor de către Statele Unite sau pur și simplu ignorarea acestora.

„Poate că, dacă Statele Unite nu pot fi convinse de argumente politice, va fi posibil să-l cointereseze pe Trump într-un acord”, notează FP.

În același timp, chiar și în cel mai bun caz, este extrem de puțin probabil ca Trump să conducă o alianță împotriva Rusiei, așa cum a făcut administrația Biden. Aceasta înseamnă că Europa poate lua inițiativa – conchide publicația.

Trump și războiul din Ucraina

Anterior, WSJ a publicat posibilul plan al lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina. Conform planului, Ucrainei nu i-ar mai fi permisă aderarea la NATO timp de cel puțin 20 de ani, primind în schimb armament. Iar linia actuală a frontului va fi transformată într-o „zonă demilitarizată de 800 de mile”, ceea ce va însemna pierderea efectivă a 20% din teritoriul ucrainean.

Totodată, fostul premier britanic Boris Johnson crede că Londra va fi forțată să trimită trupe pentru a ajuta Ucraina, dacă Donald Trump va reduce ajutorul militar pentru Kiev. El a subliniat că înfrângerea Ucrainei este inacceptabilă pentru Europa.